BLOG


Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Doordat hooggevoelige kinderen dagelijks meer prikkels binnenkrijgen dan de gemiddelde persoon, kunnen ze hier regelmatig wakker van liggen. De verwerkingsfabriek in de hersenen is dan nog druk bezig om alle indrukken een plekje te geven. Zeker bij een nieuwe ervaring of spannende gebeurtenis zit je kind zo overvol met informatie, dat hij of zij er niet van kan slapen. Dit terwijl hooggevoelige kinderen slaap juist hard nodig hebben. Om kinderen beter te laten ontspannen en slapen kun je terecht bij Relax Kids.

hooggevoelige kinderen

Voorbereiding begint overdag

De voorbereiding op een goede nachtrust begint overdag al. Het is dan ook van belang dat je de signalen van een dreigende overprikkeling vroegtijdig herkent en dit weet te voorkomen. Laat je kind bijvoorbeeld even alleen spelen in een prikkelvrije zone of tot rust komen met wat ontspanningsoefeningen of ademhalingstechnieken. 

Biologische klok

Als je kind ’s avonds erg druk is, kan dit ook een teken zijn van onderprikkeling. Het kind heeft dan nog te veel energie om echt vermoeid te zijn. Zorg in dat geval dat je kind genoeg beweging heeft gehad. Slaapproblemen kunnen ook ontstaat doordat de biologische klok van je kind in de war is. Laat je kind overdag daarom genoeg daglicht opdoen. 

Stimulerende voeding

Zoals bij elk kind, is voeding ook een belangrijke factor die van invloed is op de slaap. Hooggevoelige kinderen kunnen hier echter nog intenser op reageren. Geef je kind dus niet te veel suikers of dranken met cafeïne zoals frisdrank of energydranken. Ook vet eten doet de bloedsuiker stijgen en werkt hierdoor prikkelend. Heeft je kind nog trek voor het slapengaan, geef dan liever een glas melk met een lichte snack zoals volkoren granen, noten en zaden of verse groenten.

Slaapomgeving

Wanneer je kind regelmatig last heeft van slaapproblemen, let dan ook op de omgeving van het kind. In de slaapkamer van je kind is het belangrijk dat je kind zich veilig en comfortabel voelt. Maak het dus niet te druk en gebruik rustgevende kleuren zoals groen of blauw. Vaak kunnen kinderen zelf ook goed aangeven wat ze prettig vinden: stilte of een rustgevend muziekje of verhaaltje? Het licht aan of uit? Is het te warm of koud, of is er sprake van storende geuren of geluiden?

Ritueel

Een vast ritueel is voor hooggevoelige kinderen erg belangrijk. Houd dus zoveel mogelijk dezelfde bedtijd aan en zorg voor een voorspelbaar ritme. Bouw de dag geleidelijk af en zorg voor een rustige omgeving. Kies aan het einde van de dag voor ontspannende activiteiten, zoals een warm bad, tekenen, lezen of opruimen, in plaats van springen, rennen, tv-kijken en gamen. Wanneer je gehaast of gestrest bent, heeft dit invloed op je kind. Wees daarom ook bewust van je toon en je houding. 

Extra aandacht

Is het een drukke dag geweest en is je kind te overprikkeld om te slapen? Misschien heeft je kind dan behoefte hebben aan wat extra aandacht. Je kunt het kind dan zoveel mogelijk op hun gemak stellen door even te praten of een warme kruik, knuffel of massage te geven. Maar het is ook belangrijk dat je kind met deze prikkels om leert te gaan.  

Relax Kids

De lessen van Relax Kids kunnen hierbij helpen. Op een leuke, creatieve en eenvoudige manier leren kinderen tools om te ontspannen en stressvolle prikkels te verminderen. Door beweging, mindfulnessspelletjes, massage, stretch- en ademhalingsoefeningen, visualisatie en verhalen ontwikkelt het kind een hoger zelfbewustzijn en emotionele veerkracht. Dit brengt niet alleen meer ontspanning in het dagelijks leven, maar zorgt ook voor een betere slaap. Meld je kind daarom aan voor een proefles Relax Kids en ervaar de voordelen!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!