BLOG


Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Kinderen krijgen steeds meer druk opgelegd. Vanaf een steeds jongere leeftijd wordt er van kinderen verwacht dat ze presteren en dat ze zich op alle mogelijke manieren ontwikkelen. Een kind dat hooggevoelig is, heeft vaak moeite om aan al deze verwachtingen te voldoen. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals faalangst of overprikkeling. Om dit te voorkomen, kunnen ontspanningsoefeningen in de les helpen om hier beter mee om te gaan.

Anders dan de norm

Tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen ervaart problemen op school. Hooggevoelige kinderen leren op een andere manier dan de norm, waardoor het verwerken van informatie moeilijk wordt gemaakt. Veel leerstof wordt verbaal aangeboden. Wanneer je kind visueel is ingesteld, slaat het de aangeboden stof moeilijker op. Veel hooggevoeligen zijn beelddenkers. Ze leren graag vanuit het grotere geheel. Het onderwijs sluit niet aan bij hun behoeften. Losse feiten in hun hoofd stampen of stapsgewijs dingen aangeleerd krijgen is niet gericht op de leerstijl van deze kinderen. 

Meer problemen

Op die manier is het soms een uitdaging om de les te kunnen bijbenen. Het kind krijgt het gevoel ‘anders’ te zijn, omdat ze zich moeten aanpassen aan de rest. Ze kunnen hierdoor onzeker worden en durven vaak niet aan te geven dat ze vastlopen of dat de informatie niet binnenkomt. Ouders scharen de problemen vaak onder faalangst omdat de kinderen opgaves overslaan uit angst fouten te maken. Andere problemen die kunnen ontstaan door hooggevoeligheid zijn overprikkeling en met tegenzin naar school gaan. 

Overprikkeling en tegenzin

Overprikkeling kan komen door fysieke, emotionele prikkels of prikkels door nieuwe situaties. Dat kan leiden tot concentratieproblemen. De kinderen zijn snel afgeleid en luisteren soms slecht. Dit heeft vooral te maken met de intensieve verwerking omdat ze nog druk bezig zijn met informatie analyseren en doorredeneren. Daarnaast gaat ruim een derde van de kinderen met tegenzin naar school. Dit komt veelal doordat het kind het gevoel heeft dat de leerkracht hem of haar niet begrijpt of omdat het gepest wordt. Voor hooggevoeligen is rechtvaardigheid en een goede sfeer heel belangrijk. Soms is het als leerkracht lastig om hooggevoeligheid te herkennen. Toch kun je dit wel aan het gedrag merken. In zo’n situatie zijn er mogelijkheden om het kind te helpen.

Persoonlijke aandacht

Merk je dat kinderen onrustig worden, niet met hun volle aandacht bij de les zijn of juist stil en teruggetrokken zijn? Grote kans dat je te maken hebt met een overgevoelig kind. Hoewel je het curriculum niet geheel kunt aanpassen aan de behoefte van elk kind, kun je hier wel aandacht aan besteden. Laat de rest van de klas een opdracht maken, terwijl je even persoonlijk langsgaat bij het kind. Vraag of je uitleg te snel of te veel was en geef indien nodig wat verduidelijking en geruststelling. 

Overprikkeling voorkomen

Om te voorkomen dat kinderen overprikkeld raken, kun je de druk op de volgende manieren verlichten. 

Mindfulnesstechnieken

Net als bij volwassenen kunnen meditatietechnieken helpen om een kind te laten ontspannen in stressvolle situaties. Door ademhalingsoefeningen aan te leren, kunnen ze de storm in hun hoofd verdrijven en hun eigen oase van rust creëren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld luisteren naar rustgevende verhaaltjes of spelletjes doen, waarbij hun fantasie gestimuleerd wordt door visualisatie. Ook leren ze zich positief in te stellen door positieve affirmaties te herhalen. Yoga, dans en kindermassages zijn andere mogelijkheden om een hooggevoelig kind beter te leren balanceren.

Over Kids in Balans

Wil je je hooggevoelige kind ondersteunen en stressreducerende technieken aanleren? Tijdens de groepslessen van Little Stars, Relax Kids en Chill Skills leert je kind op een speelse en creatieve manier omgaan met prikkels. Om te ervaren wat de voordelen zijn, kun je je kind opgeven voor een gratis proefles. Zo ontwikkelen hooggevoelige kinderen tools waar ze hun hele leven iets aan hebben. 

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!