BLOG
Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!
Kinderen krijgen steeds meer druk opgelegd. Vanaf een steeds jongere leeftijd wordt er van kinderen verwacht dat ze presteren en dat ze zich op alle mogelijke manieren ontwikkelen. Een kind dat hooggevoelig is, heeft vaak moeite om aan al deze verwachtingen te voldoen. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals faalangst of overprikkeling. Om dit te voorkomen, kunnen ontspanningsoefeningen in de les helpen om hier beter mee om te gaan.
Anders dan de norm
Tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen ervaart problemen op school. Hooggevoelige kinderen leren op een andere manier dan de norm, waardoor het verwerken van informatie moeilijk wordt gemaakt. Veel leerstof wordt verbaal aangeboden. Wanneer je kind visueel is ingesteld, slaat het de aangeboden stof moeilijker op. Veel hooggevoeligen zijn beelddenkers. Ze leren graag vanuit het grotere geheel. Het onderwijs sluit niet aan bij hun behoeften. Losse feiten in hun hoofd stampen of stapsgewijs dingen aangeleerd krijgen is niet gericht op de leerstijl van deze kinderen.
Meer problemen
Op die manier is het soms een uitdaging om de les te kunnen bijbenen. Het kind krijgt het gevoel ‘anders’ te zijn, omdat ze zich moeten aanpassen aan de rest. Ze kunnen hierdoor onzeker worden en durven vaak niet aan te geven dat ze vastlopen of dat de informatie niet binnenkomt. Ouders scharen de problemen vaak onder faalangst omdat de kinderen opgaves overslaan uit angst fouten te maken. Andere problemen die kunnen ontstaan door hooggevoeligheid zijn overprikkeling en met tegenzin naar school gaan.
Overprikkeling en tegenzin
Overprikkeling kan komen door fysieke, emotionele prikkels of prikkels door nieuwe situaties. Dat kan leiden tot concentratieproblemen. De kinderen zijn snel afgeleid en luisteren soms slecht. Dit heeft vooral te maken met de intensieve verwerking omdat ze nog druk bezig zijn met informatie analyseren en doorredeneren. Daarnaast gaat ruim een derde van de kinderen met tegenzin naar school. Dit komt veelal doordat het kind het gevoel heeft dat de leerkracht hem of haar niet begrijpt of omdat het gepest wordt. Voor hooggevoeligen is rechtvaardigheid en een goede sfeer heel belangrijk. Soms is het als leerkracht lastig om hooggevoeligheid te herkennen. Toch kun je dit wel aan het gedrag merken. In zo’n situatie zijn er mogelijkheden om het kind te helpen.
Persoonlijke aandacht
Merk je dat kinderen onrustig worden, niet met hun volle aandacht bij de les zijn of juist stil en teruggetrokken zijn? Grote kans dat je te maken hebt met een overgevoelig kind. Hoewel je het curriculum niet geheel kunt aanpassen aan de behoefte van elk kind, kun je hier wel aandacht aan besteden. Laat de rest van de klas een opdracht maken, terwijl je even persoonlijk langsgaat bij het kind. Vraag of je uitleg te snel of te veel was en geef indien nodig wat verduidelijking en geruststelling.
Overprikkeling voorkomen
Om te voorkomen dat kinderen overprikkeld raken, kun je de druk op de volgende manieren verlichten.
- Stamp het dagelijkse programma niet te vol, maar geef de planning wel een vaste structuur, zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn.
- Bombardeer het kind niet met te veel regels. Laat wat ruimte over voor keuzevrijheid en geef kinderen op een vast moment in de dag de tijd om hun eigen gang te gaan en zelfstandig te werken, bijvoorbeeld door een creatieve opdracht.
- Geef het kind een rustig hoekje of laat het kind zelf kiezen waar ze willen zitten. Raakt het kind overprikkeld, geef het kind dan een mogelijkheid om zich even terug te trekken.
- Houd er rekening mee dat kinderen tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op een ‘grote gebeurtenis’ of veranderingen. Laat dit dus van tevoren weten.
- Zorg voor genoeg afwisseling tussen inspannende groepsactiviteiten en ontspannende, individuele opdrachten, om te voorkomen dat iets te veel wordt.
Mindfulnesstechnieken
Net als bij volwassenen kunnen meditatietechnieken helpen om een kind te laten ontspannen in stressvolle situaties. Door ademhalingsoefeningen aan te leren, kunnen ze de storm in hun hoofd verdrijven en hun eigen oase van rust creëren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld luisteren naar rustgevende verhaaltjes of spelletjes doen, waarbij hun fantasie gestimuleerd wordt door visualisatie. Ook leren ze zich positief in te stellen door positieve affirmaties te herhalen. Yoga, dans en kindermassages zijn andere mogelijkheden om een hooggevoelig kind beter te leren balanceren.
Over Kids in Balans
Wil je je hooggevoelige kind ondersteunen en stressreducerende technieken aanleren? Tijdens de groepslessen van Little Stars, Relax Kids en Chill Skills leert je kind op een speelse en creatieve manier omgaan met prikkels. Om te ervaren wat de voordelen zijn, kun je je kind opgeven voor een gratis proefles. Zo ontwikkelen hooggevoelige kinderen tools waar ze hun hele leven iets aan hebben.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!