BLOG


Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

De hele dag worden kinderen blootgesteld aan duizenden prikkels. Het geroezemoes in de klas, verkeer buiten, uitleg van leerkrachten. Als je kind hooggevoelig is, dan heeft het meer tijd nodig om al deze prikkels te verwerken. Daardoor kan het zijn dat je kind zich graag terugtrekt op de kamer, snel van slag is en erg gevoelig is voor stemmingen en emoties van anderen. ‘Toch wordt hooggevoeligheid soms niet erkend of herkend’, vertelt kindercoach Jolanda Bakker-Wanders.

hooggevoelig kind

Een verschil maken

‘Vaak worden klachten door hooggevoeligheid weggewuifd, of de kinderen krijgen snel een ander labeltje’, vertelt Jolanda. ‘Ook leerkrachten kunnen het soms moeilijk vinden te begrijpen waar een hooggevoelig kind bij geholpen is. En dat is zonde, want het kind kan enorm veel hebben aan bepaalde aanpassingen. Daar zie ik een rol voor mezelf weggelegd. Soms zijn het heel concrete adviezen, zoals een ander plekje in de klas, wat al een groot verschil kan maken.’

Wat is hooggevoeligheid?

Maar wat is hooggevoeligheid nu precies? ‘Er zijn een aantal kenmerken te noemen’, steekt Jolanda van wal. ‘Overkoepelend kun je zeggen dat alle zintuigen aanstaan. Deze kinderen zijn overgevoelig voor geluid, proeven intenser waardoor ze vaak dingen sneller niet lekker vinden, kunnen moeilijker omgaan met emoties of pikken bepaalde sferen in de klas of thuis snel op. Daardoor kunnen zaken als getik met een pen, gefluister of een ruzieachtige sfeer snel afleidend zijn. Ook kost het meer moeite en tijd om indrukken te verwerken. Als je weet welke zintuigen bij een kind ‘aan’ staan, kun je gericht daarbij helpen.’

Een stukje erkenning

‘Een stukje erkenning is daarbij vaak al heel belangrijk’, vervolgt Jolanda. ‘Als de hooggevoeligheid wordt genegeerd, kan dat veel boosheid en verdriet veroorzaken. Of het kind wordt faalangstig en durft bepaalde dingen niet meer te doen. Het kan, met andere woorden, resulteren in moeilijk gedrag of terugtrekken. En dat is jammer, want er zijn heel concrete zaken die je kunt doen om je kind te helpen en het gemakkelijker te maken.’ Dat weet Jolanda uit eigen ervaring. Door anders om te gaan met haar twee hooggevoelige zoons, is er veel meer ontspanning ontstaan in het gezin. 

Beginnen bij de start

Een coachingstraject begint altijd met een intakegesprek met de ouders. ‘Dat is belangrijk om de situatie goed in kaart te kunnen brengen. We beginnen bij de start: hoe is het kind ter wereld gekomen? Ook bespreken we de ontwikkeling in de eerste jaren, om te kijken of er opvallende zaken naar voren komen. Na de intake met de ouders maak ik kennis met het kind, om de hulpvraag vanuit het kind helder te maken. Vaak gaat dit middels spel. Aan de hand daarvan spreek ik een plan van aanpak door met de ouders.’

Concrete adviezen

‘Soms kijk ik mee met gezinnen of ik kijk mee op school. Maar ook geef ik concrete adviezen. Zo kan het voor sommige kinderen erg rustgevend zijn om dingen aan te kondigen, bijvoorbeeld door te werken met een week- of dagplanning. Je kunt dan precies doornemen wat er die week op welk moment gaat gebeuren, en ook op welke middagen er bijvoorbeeld nog vrije ruimte is. Zo weet het kind waar het aan toe is, maar ook wanneer het een vriendje kan uitnodigen om te spelen of wanneer papa en mama thuis zijn. Ook kan ik ademhalingsoefeningen aanleren. Zo coachte ik laatst een meisje dat middels die oefeningen veel beter haar toetsen kon maken. Mooi om te zien!’

Kinderen zien opbloeien

Wat het mooiste is aan haar werk, kan Jolanda dan ook snel beantwoorden. ‘Dat je kinderen weer ziet opbloeien. Ze hebben echt wat aan je adviezen. En ook dat je iets kunt betekenen voor de ouders en de sfeer in het gezin, door hen concrete handvatten aan te reiken. Ik denk bijvoorbeeld aan een jongen die slecht sliep en zijn ouders wakker hield. Ik stelde voor ’s avonds voor het slapengaan een massagetechniek toe te passen om de jongen te helpen het hoofd leeg te maken. Hij vond het heerlijk, genoot ervan en kon de dag beter afsluiten. Maar ook hadden moeder en zoon meer gesprekjes waardoor de band versterkte, en sliep iedereen beter door. Dat soort resultaat gun ik andere ouders ook!’

Voor jou?

Heb je het idee dat jouw kind ook hooggevoelig is? Vind je het fijn om hulp te krijgen bij het omgaan met de hooggevoeligheid van jouw kind? Loopt je kind of jijzelf vast? Dan is het een goed idee om ondersteuning te zoeken, want met een beetje hulp kan er heel veel bereikt worden. Zo kunnen jullie, ouders én kind, weer met en lach en plezier door het leven gaan.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!