BLOG


De rol van reflexen in de bewegingsontwikkeling van kinderen

In de eerste paar jaar van het leven ondergaan kinderen veel ontwikkelingen. Daar zijn reflexen een belangrijk onderdeel van. Reflexen spelen een essentiële rol bij het leggen van de basis voor verdere motorische vaardigheden. Ze kunnen van impact zijn op het algehele welzijn van een kind. Maar hoe ontwikkelt je kind zijn reflexen?

reflexen

Primitieve reflexen

Bij de geboorte bezit je kindje een reeks primitieve reflexen die helpen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Voorbeelden zijn de zuigreflex, schrikreflex en grijpreflex. Dit stelt je baby in staat om voeding in te nemen, te reageren op situaties en objecten op te pakken. Aan het begin van het leven van je baby zijn deze primitieve reflexen van groot belang. Naarmate je kindje ouder wordt, worden zijn reflex vervangen door meer ontwikkelde en doelgerichte bewegingspatronen.

Ontwikkeling van de motoriek

Primitieve reflexen zijn als een soort startknop voor bewegingsontwikkeling. Uiteindelijk worden ze vervangen door meer motorische vaardigheden, ook wel posturale reflexen genoemd. Voor kinderen spelen posturale reflexen de belangrijkste rol in het ontwikkelen van evenwicht en houdingscontrole. Hierdoor zal je kindje leren staan, lopen en aanleren hoe het hoofd in lijn blijft met het lichaam. Reflex werkt als een soort ketting. Elke schakel vormt een sterke basis voor je kind, waardoor het steeds beter kan bewegen. Beweging zet uiteindelijk aan tot psychomotorische functies als oog-hand coördinatie, omgaan met zwaartekracht, evenwicht, ruimtelijke oriëntatie en lateralisatie. Tijdens de lateralisatiefase ontwikkelt je kind de voorkeur voor links of rechts. De linker- of rechterhersenhelft wordt dan dominant in het aansturen van het brein, de ogen, oren, handen en voeten. Vervolgvaardigheden zoals praten, lezen en schrijven worden dan aangestuurd door deze posturale reflexen.

Beweging stimuleren

Door middel van gerichte activiteiten kun je als ouder de motorische vaardigheden van je kind bevorderen. Dit kun je doen door je kind te laten spelen met speelgoed wat grijpbewegingen aanmoedigt. Daarnaast kun je ook kiezen voor speelse oefeningen die gericht zijn op evenwicht en houding en door activiteiten uit te voeren die coördinatie stimuleren. Hierdoor zal het lichaam van je kind gaan onthouden hoe het moet bewegen. Een goed voorbeeld van een activiteit is leren fietsen. Daarbij focust je kind zich op evenwicht en een grijpreflex om het stuur vast te houden. Ook de algehele controle over het lichaam om de trappers rond te laten draaien speelt een rol.

Ontwikkeling in de gaten houden

Als ouder is het belangrijk om de ontwikkeling van reflexen en motoriek van je kind in de gaten te houden en te stimuleren. Op deze manier kun je eventuele vertragingen of problemen tijdig identificeren en ontwikkelingsuitdagingen aanpakken. Problemen die zichtbaar kunnen zijn:

Reflexintegratie

Reflexintegratie is een goede manier om eventuele belemmeringen te behandelen. Het biedt de mogelijkheid om overactiviteit, die op hersenstamniveau plaatsvindt, weg te nemen of te verminderen. Door op zoek te gaan naar welke bewegingspatronen nog niet geïntegreerd zijn, kun je een basis leggen voor het versterken van de ontwikkeling. Dit wordt gedaan door stimuleringstechnieken op het lichaam toe te passen. Deze geven de juiste informatie aan het brein van je kind om bewegingspatronen van diverse reflexen nogmaals als informatie aan te bieden. Deze technieken worden uitgevoerd door een reflexbehandelaar. Na uitleg kun je oefeningen samen met je kind doen. Deze oefeningen bestaan uit spelletjes, massages en houdingstips. Uiteindelijk leert het lichaam om de reflex goed uit te voeren, zodat motorische vaardigheden verder kunnen worden geïntegreerd en ontwikkeld.

Neem contact op!

Bewegen is de basis voor groei en reflexen vormen het fundament voor de ontwikkeling van je kind. Door bewuste stimulatie en observatie kun je als ouder een cruciale rol spelen in het vooruit brengen van de gezonde bewegingsontwikkeling van je kind. Het begrijpen van reflexen biedt inzicht in de fysieke vooruitgang van je kind en heeft impact op het algehele welzijn. Heb je het gevoel dat je kind hulp kan gebruiken om alle bewegingen optimaal te ontwikkelen? Neem gerust contact op! Door gerichte oefeningen kunnen reflexen geïntegreerd worden die de bewegingsontwikkelingen van je kind bevorderen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!