BLOG


Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Wanneer je niet hooggevoelig bent, heb je van nature een filter die alle onbelangrijke prikkels tegenhoudt. Bij hooggevoelige kinderen zijn de zintuigen scherper afgesteld, doordat de linker- en rechterhersenhelft intensiever samenwerken. Daardoor wordt de informatie door deze mensen intensief geobserveerd, geanalyseerd en verwerkt. Dat maakt dat deze kinderen beter ruiken, meer horen en proeven smaken veel extremer. Maar hoewel hooggevoelige kinderen inderdaad eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn. We onderscheiden daarom twee verschillende types: de prikkelmijders (HSP) en de prikkelzoekers (HSS). .

De prikkelmijder (HSP) 

Hoogsensitieve kinderen zijn van nature observerend, rustig en hebben ze veel behoefte aan rust en regelmaat. Daarom hechten ze veel waarde aan een vertrouwde omgeving en zullen ze niet snel een nieuwe plek willen bezoeken. In hun vertrouwde omgeving weten ze namelijk wat ze kunnen verwachten, dit maakt het makkelijker om met prikkels om te gaan. Een prikkelmijder denkt veel na en ontvangt veel indrukken van andere mensen door diens empathische vermogen. Deze kinderen hebben sneller last van angsten, zoals faalangst. Aan het einde van de dag zijn ze op en hebben ze rust nodig. Enkele andere kenmerken zijn:

– onverwachte gebeurtenissen zijn spannend
– vaak met de aandacht naar binnen gericht
– observeert op een afstandje
– onderpresteren

Uit de comfortzone

Prikkelmijders zullen ook liever een diepgaande vriendschap aangaan met één persoon, dan kiezen voor een grote, oppervlakkige vriendengroep. Wanneer je kind buiten die vertrouwde comfortzone stapt en bijvoorbeeld meegaat naar een verjaardagsfeest, zul je merken dat hij of zij overprikkeld raakt. In zo’n geval kun je je zoon of dochter het beste vooraf informeren over wat er gaat gebeuren. Grote gezelschappen zijn voor prikkelmijders lastig, en even dicht bij papa/mama blijven is dan fijn. Pas als het kind zich veilig voelt, zullen ze contact maken met andere aanwezigen. Geef ze even de ruimte om zichzelf ’thuis’ te voelen. Neem eventueel wat eigen vertrouwde spulletjes mee naar het feestje. De prikkels die de bekende dingen met zich meebrengen, zullen vertrouwd aanvoelen en zijn daarom makkelijker te verwerken dan de nieuwe prikkels op het feest. 

De prikkelzoeker (HSS)

Waar een prikkelmijder veel waarde hecht aan rust en regelmaat, is de prikkelzoeker juist op zoek naar nieuwe intense ervaringen. Prikkelzoekers denken niet na, maar gaan op het doel af. Zodoende kunnen deze kinderen erg op zichzelf gericht zijn en anderen soms vergeten. Doordat deze kinderen de drukte opzoeken, zal je kind een echte ontdekker zijn. Ook kan het zich snel vervelen en heeft het een voorliefde voor spannende dingen en interessante mensen. Experimenteren en risico’s nemen horen hier ook bij. Als je kind een prikkelzoeker is, zul je merken dat hij of zij zich lastig kan concentreren en snel is afgeleidt. Dit komt omdat ze gauw op dingen zijn uitgekeken. Het gevolg is dat ze snel overprikkeld zijn. Daarbij zie je vaak druk en ongericht gedrag en kan je kind moeilijk stil zitten. 

Balans bieden

Voorafgaand aan een overprikkeling zendt je lichaam waarschuwingssignalen uit: pas op, het wordt teveel! Het leren aanvoelen en herkennen van deze signalen, het leren voelen en stellen van grenzen en het weer in evenwicht komen na een overprikkeling, is iets wat een hooggevoelig kind moet leren. Er kunnen twee vormen van overprikkeling plaatsvinden: overreageren of onderreageren. Overreageren is het bekendst omdat dit het meest zichtbaar is. Je ziet hyperactief gedrag dat zich kan uiten in over grenzen heen gaan, boosheid, conflicten of woede. Het kind probeert hiermee de overprikkeling niet te voelen. Contact maken is hierbij lastig. Onderreageren herken je aan afsluiten door weg te dromen of weg te lopen uit de situatie. Het kind maakt een afwezige indruk.

Valkuilen

Wanneer een hooggevoelig kind veel overprikkeld is geweest, wil het zichzelf hiertegen beschermen. Dat doen ze door zich overalert te gedragen. Vergelijk het met een stokstaartje dat alle antennes heeft uitstaan om de eerste signalen dat er iets mis is, op te vangen. De hooggevoeligheid wordt een beschermingsmechanisme. Helaas werkt dit uiteindelijk averechts. Je kind raakt nog sneller overprikkeld en zijn het contact met zichzelf kwijt. Het is dus belangrijk dat je deze kinderen tools aanreikt om minder snel overprikkeld te raken en weer in contact te komen met zichzelf: hun eigen gevoelens, behoeftes, grenzen, meningen, dromen en wensen.

Vergroten van bewustzijn

Het is heel moeilijk voor een kind om zelf een STOP-teken te geven. Het is dus echt noodzakelijk om als ouder/verzorger deze rol op je te nemen en te zorgen voor rust, maar ook voor momenten waarbij ruimte is voor ontdekken, creatief bezig zijn, niets doen en jezelf zijn. Hierin heb je zelf een voorbeeldfunctie. Soms ‘marcheer’ je als ouder ook maar door. Pak dus je agenda en plan me-time, plan ruimte in je agenda om te zingen, dansen, sporten, lezen, muziek te maken of te luisteren. Kortom te ‘ont-moeten’. Vind je dit lastig? Dan kun je de hulp van de coach inschakelen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!