Prikkelverwerking


Wat is prikkelverwerking?

Prikkelverwerking gaat over hoe de hersenen de prikkels vanuit je zintuigen verwerken. Je gebruikt je zintuigen onbewust de hele dag door. Zien, horen, voelen, ruiken, proeven, je evenwicht, hoe je beweegt, je gevoel van pijn en honger of dorst. Al die prikkels worden in de hersenen verwerkt om een goede reactie te kunnen geven. Je hoort de wekker, je ziet hoe laat het is en je staat op, je voelt of de douche een lekkere temperatuur heeft, je ruikt de geur van een geroosterd broodje, etc.

Prikkeldrempels

De prikkels vanuit de zintuigen komen in de hersenen binnen en worden daar gefilterd. Wat is belangrijk om op te reageren? En wat mag genegeerd worden? Als het filter goed werkt, reageer je niet op elk geluidje of op elke vogel die voorbij vliegt. Je kunt je concentreren op wat belangrijk is. Er is ook een andere kant van dit verhaal. Een goed werkend filter laat de dingen die meteen om actie vragen ook meteen door. Daardoor kun je reageren en je aanpassen aan wat er om je heen gebeurt. Als je dreigt te vallen moet je je houding bijsturen en als je ruikt dat je geroosterde broodje verbrandt, zet je meteen het apparaat uit.

Bij sommige kinderen en volwassenen laat het filter te veel prikkels binnen. Zij hebben een lage prikkeldrempel en raken snel overspoeld. Bij anderen is de prikkeldrempel juist hoog. Het filter laat te weinig prikkels door en daardoor reageren zij niet of heel laat.

Wat zie je bij een kind met een lage prikkeldrempel?

Kinderen met een lage prikkeldrempel krijgen heel veel prikkels binnen. Het zijn kinderen die veel details opmerken en vaak moeite hebben met drukke omgevingen, zoals op een feestje of in een supermarkt. Ook kunnen zij kieskeurig zijn met eten, last hebben van labeltjes in kleding en geen vieze handen willen krijgen. Ook evenwichtsprikkels kunnen snel te veel zijn. Een kind is bijvoorbeeld snel wagenziek, wil niet schommelen of stapt liever geen draaimolen in.

Er zijn kinderen die dit overkomt. Zij raken makkelijk overspoeld door prikkels, kunnen snel moe en huilerig zijn of ineens heftig reageren. Andere kinderen hebben een eigen oplossing om een teveel aan prikkels te voorkomen. Zij vermijden allerlei situaties die lastig zijn door zich terug te trekken. En ze houden sterk vast aan regels. Dat maakt samen spelen met andere kinderen lastig.

Wat kun je doen voor een kind met een lage prikkeldrempel?

Je kunt de hoeveelheid prikkels verminderen door:

– Voorspelbaarheid
– Vaste routines
– Een rustig hoekje waar het kind af en toe even bij kan komen
– Speelafspraken met maar één ander kind tegelijk doen
– Zoeken naar activiteiten die het kind fijn vindt

Wat zie je bij een kind met een hoge prikkeldrempel?

Kinderen met een hoge prikkeldrempel merken prikkels juist niet snel op. Ook hier zijn weer twee manieren van ermee omgaan. De kinderen die dit overkomt reageren traag of merken het niet op dat er een vraag aan ze wordt gesteld. Ze struikelen vaak en botsen tegen meubels en mensen aan.

Kinderen die een eigen oplossing hebben gevonden, zoeken extra prikkels op. Ze zijn actief, zitten nooit stil en genieten van drukte om zich heen.

Wat kun je doen voor een kind met een hoge prikkeldrempel?

Je kunt zorgen voor meer en duidelijke prikkels door:

– Veel activiteiten te ondernemen
– Het kind veel te laten bewegen
– Bij een maaltijd het kind af en toe een loopje te gunnen (bijv. iets uit de keuken halen)
– Het kind zwaar werk te laten doen (bijvoorbeeld de boodschappenkar duwen of de wasmand dragen)

Meer weten?

Op deze pagina kan ik lang niet alles vertellen over prikkelverwerking. Ook de adviezen zijn niet specifiek voor jouw kind. Als je denkt dat je kind misschien last heeft van problemen in de prikkelverwerking kun je je kind aanmelden. Jolanda van Coachingspraktijk Kids in Balans kan onderzoek doen naar de prikkelverwerking en adviezen geven voor thuis en op school.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.


Ook interessant voor jou

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!