BLOG


Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Sommige kinderen zijn onvermoeibaar. Alles trekt hun aandacht, ze zijn onverzadigbaar als het om nieuwe ervaringen gaat en zijn altijd nieuwsgierig. Ze staan als het ware altijd aan en hebben continu stimulans nodig vanuit hun omgeving. Ze zijn al bezig met de volgende activiteit zodra ze met een zijn begonnen. Dit soort kinderen wordt ook wel prikkelzoekers genoemd. Met de ontspanningslessen van Relax Kids leert jouw kind hiermee beter omgaan.

prikkelzoeker

Hoogstimulatief

Van alle hooggevoelige kinderen is ongeveer 30% een prikkelzoeker, oftewel hoogstimulatief. Hoewel deze groep verschillen vertoont ten opzichte van de prikkelmijders, is er ook een aantal overeenkomsten. Beide zijn gevoelig voor onder meer lawaai en fel licht, voelen diepe emoties, zijn vaak creatief en perfectionistisch. Prikkelzoekers zitten vol energie, zijn beweeglijk, enthousiast, temperamentvol, nieuwsgierig, aandachtvragend en koppig. Ze hebben dan ook een sterke eigen wil. 

Prikkelzoekers vs. prikkelmijders

In tegenstelling tot overgevoelige kinderen die prikkels intenser ervaren en hier dan ook sneller genoeg van hebben (prikkelmijders), zoeken deze kinderen juist prikkels en externe stimulatie op. Ze zijn weliswaar gevoeliger voor prikkels, maar ervaren dit niet als vervelend. Hun antenne vangt constant prikkels uit de omgeving op en ze voelen een drang om op elke prikkel te reageren. Externe prikkels verstoren hun concentratie, waardoor ze voortdurend afgeleid raken. Bij te weinig stimulatie raken ze verveeld en vermoeid. Daarentegen zijn ze ook gevoelig voor te veel prikkels. 

Overprikkeld gedrag

Doordat het kind tegelijkertijd meer tijd nodig heeft om informatie te verwerken, zorgt dit soms voor conflicten. Het kind is dan overprikkeld en voelt de behoefte om zich terug te trekken en te herstellen. Ook kan het kind opvliegend zijn, van slag raken van onverwachte dingen en boze buien hebben.

Prikkeltraining

Wanneer je merkt dat je kind dergelijk gedrag vertoont, is het niet raadzaam om je kind continu af te leiden en nieuwe informatie te geven. Het is juist de bedoeling dat het kind leert om zich meer te focussen op een bezigheid en niet voortdurend beïnvloed wordt door de omgeving. Prikkels buitensluiten helpt nauwelijks. Het gaat er niet zozeer om dat je prikkels moet vermijden, maar dat de hersenen getraind worden om prikkels beter te verwerken.

Concentratieproblemen

Voor prikkelzoekers kan school een uitdaging zijn. Het is niet aan hen besteed om rustig op een stoeltje te blijven zitten en geconcentreerd te luisteren naar de juf of meester. Vaak creëren ze dan al snel onrust in de klas en verstoren de les om met hun eigen verveling om te gaan. Veel leerkrachten weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit leidt in veel gevallen tot bestraffing van het gedrag, wat juist averechts werkt.

Rustig worden

Voor hoogsensitieve prikkelzoekers valt het niet mee om rustig te worden, aangezien de hersenen constant actief zijn en van prikkel naar prikkel gaan. Iets wat voor anderen werkt om rustig te worden, zoals een boek lezen, kan bij een prikkelzoeker juist onrust teweegbrengen of verveling veroorzaken door onderprikkeling. Ontspanningsoefeningen en yoga helpen kinderen om zich even van de externe omgeving af te sluiten en de rust in zichzelf te vinden. 

Relax Kids

De groepslessen van Relax Kids kunnen hierbij ondersteunen. Heeft je kind vaak een vol hoofd, moeite met ontspannen of last van stress? Door mindfulnessspellen, creatieve oefeningen en beweging, leren kinderen beter te reageren op prikkels, om te gaan met emoties en hun concentratie te verhogen. Zo bouwt je kind meer zelfvertrouwen op en kan je kind makkelijker ontspannen en in slaap komen. 

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!