BLOG
Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!
Sommige kinderen zijn onvermoeibaar. Alles trekt hun aandacht, ze zijn onverzadigbaar als het om nieuwe ervaringen gaat en zijn altijd nieuwsgierig. Ze staan als het ware altijd aan en hebben continu stimulans nodig vanuit hun omgeving. Ze zijn al bezig met de volgende activiteit zodra ze met een zijn begonnen. Dit soort kinderen wordt ook wel prikkelzoekers genoemd. Met de ontspanningslessen van Relax Kids leert jouw kind hiermee beter omgaan.
Hoogstimulatief
Van alle hooggevoelige kinderen is ongeveer 30% een prikkelzoeker, oftewel hoogstimulatief. Hoewel deze groep verschillen vertoont ten opzichte van de prikkelmijders, is er ook een aantal overeenkomsten. Beide zijn gevoelig voor onder meer lawaai en fel licht, voelen diepe emoties, zijn vaak creatief en perfectionistisch. Prikkelzoekers zitten vol energie, zijn beweeglijk, enthousiast, temperamentvol, nieuwsgierig, aandachtvragend en koppig. Ze hebben dan ook een sterke eigen wil.
Prikkelzoekers vs. prikkelmijders
In tegenstelling tot overgevoelige kinderen die prikkels intenser ervaren en hier dan ook sneller genoeg van hebben (prikkelmijders), zoeken deze kinderen juist prikkels en externe stimulatie op. Ze zijn weliswaar gevoeliger voor prikkels, maar ervaren dit niet als vervelend. Hun antenne vangt constant prikkels uit de omgeving op en ze voelen een drang om op elke prikkel te reageren. Externe prikkels verstoren hun concentratie, waardoor ze voortdurend afgeleid raken. Bij te weinig stimulatie raken ze verveeld en vermoeid. Daarentegen zijn ze ook gevoelig voor te veel prikkels.
Overprikkeld gedrag
Doordat het kind tegelijkertijd meer tijd nodig heeft om informatie te verwerken, zorgt dit soms voor conflicten. Het kind is dan overprikkeld en voelt de behoefte om zich terug te trekken en te herstellen. Ook kan het kind opvliegend zijn, van slag raken van onverwachte dingen en boze buien hebben.
Prikkeltraining
Wanneer je merkt dat je kind dergelijk gedrag vertoont, is het niet raadzaam om je kind continu af te leiden en nieuwe informatie te geven. Het is juist de bedoeling dat het kind leert om zich meer te focussen op een bezigheid en niet voortdurend beïnvloed wordt door de omgeving. Prikkels buitensluiten helpt nauwelijks. Het gaat er niet zozeer om dat je prikkels moet vermijden, maar dat de hersenen getraind worden om prikkels beter te verwerken.
Concentratieproblemen
Voor prikkelzoekers kan school een uitdaging zijn. Het is niet aan hen besteed om rustig op een stoeltje te blijven zitten en geconcentreerd te luisteren naar de juf of meester. Vaak creëren ze dan al snel onrust in de klas en verstoren de les om met hun eigen verveling om te gaan. Veel leerkrachten weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit leidt in veel gevallen tot bestraffing van het gedrag, wat juist averechts werkt.
Rustig worden
Voor hoogsensitieve prikkelzoekers valt het niet mee om rustig te worden, aangezien de hersenen constant actief zijn en van prikkel naar prikkel gaan. Iets wat voor anderen werkt om rustig te worden, zoals een boek lezen, kan bij een prikkelzoeker juist onrust teweegbrengen of verveling veroorzaken door onderprikkeling. Ontspanningsoefeningen en yoga helpen kinderen om zich even van de externe omgeving af te sluiten en de rust in zichzelf te vinden.
Relax Kids
De groepslessen van Relax Kids kunnen hierbij ondersteunen. Heeft je kind vaak een vol hoofd, moeite met ontspannen of last van stress? Door mindfulnessspellen, creatieve oefeningen en beweging, leren kinderen beter te reageren op prikkels, om te gaan met emoties en hun concentratie te verhogen. Zo bouwt je kind meer zelfvertrouwen op en kan je kind makkelijker ontspannen en in slaap komen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!