BLOG
Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?
Elk kind is weleens boos. Maar als je kind vaak last heeft van hysterische driftbuien, kun je daar als ouder machteloos tegenover staan. Wat je ook probeert om je kind weer te kalmeren, niets lijkt te helpen. Wanneer een woedeaanval van je kind eenmaal begonnen is, valt het moeilijk te stoppen. Om je kind beter te kunnen helpen in zo’n situatie, is het goed om eerst te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen. Dit kan te maken hebben met hooggevoeligheid.
Overprikkeling
Vaak krijgen hooggevoelige kinderen te maken met overprikkeling. Als er veel om hun heen gebeurt, zoals veel drukte, intense emoties, zintuiglijke indrukken als geluiden, beelden en sterke geuren, maar ook als er sprake is van meerdere kleine prikkels. Een hooggevoelig kind vangt alles op, ook prikkels die je zelf misschien nauwelijks waarneemt. Elk ongemak dat het kind ervaart, bijvoorbeeld door een onbekende of onverwachte situatie, kleding dat niet lekker zit, vage pijntjes, een hongergevoel of te weinig slaap, stapelt zich op.
Hoogsensitief kind ontladen door woedeaanvallen
Hooggevoelige kinderen kunnen deze prikkels niet allemaal goed verwerken, waardoor ze gefrustreerd raken. De frustraties voeren zich steeds meer op en kunnen nergens heen, totdat ze tot uitbarsting komen in de vorm van woede of agressie. Na verloop van tijd zit het hoofd zo vol en is er een opstapeling van irritatie waardoor er een vorm van ontlading nodig is. Zo’n 60% van de hoogsensitieve kinderen ontladen door woedeaanvallen.
Signalen herkennen
Voorkomen dat je kind overstuur raakt is beter dan genezen. Probeer je kind daarom voor te zijn door de eerste signalen van overprikkeling te herkennen. Observeer wat er gebeurt als het kind zich in een situatie bevindt waarbij de zintuigen sterk gestimuleerd worden. Het ene kind trekt zich terug, terwijl een ander kind juist gaat stuiteren en rusteloos wordt. Ook zijn er soms lichamelijke symptomen: je kind is moe, heeft het koud, klaagt over hoofd- of buikpijn, wil niet eten of krijgt een rood gezicht. In die zin kan boosheid ook een kracht vormen: het helpt het kind begrenzen. Iets of iemand gaat over de grens heen, en het kind wil dat voorkomen.
Omgaan met prikkels
Als je merkt dat je kind prikkelbaar wordt, begint te zeuren of jammeren of van zich afbijt, dan is het goed om je kind even te laten bedaren in een rustige kamer met weinig prikkels. Je kunt het kind even alleen laten spelen of tekenen op zijn kamer, of samen een boekje lezen op bed. Zet je kind echter niet voor een scherm. Hoewel het lijkt dat kinderen rustiger worden door een filmpje op de iPad of televisie te kijken, hebben bewegende beelden juist een stimulerend effect op de hersenen. Laat je kind ook iets (suikerarm) eten en water drinken, om te voorkomen dat het kind nog prikkelbaarder wordt. Daarnaast kan een warm bad of natuurwandeling ontspannend werken.
Goede communicatie
Als het niet gelukt is om op tijd in te spelen en de boosheid toch tot ontlading komt, toon dan begrip voor de gevoelens van het kind. Een goede communicatie met je kind hierin is belangrijk, zodat je kind zelf ook inzicht krijgt in zijn gevoelswereld en het gedrag dat daaruit ontstaat. Praat met je kind over wat er gebeurt als er te veel achtergrondruis is. Wat gaat er in je kind om en hoe komt dat?
Wanneer het kind overprikkeling zelf kan herkennen en bewust is van het effect op zichzelf, kun je met je kind afspraken maken. Laat weten dat er andere manieren zijn om zich uit te drukken, zonder zich af te reageren in woede. Door zelf aan te geven wanneer het te veel wordt en hier duidelijk over te communiceren, kun je samen met je kind eraan werken om situaties met veel prikkels uit de weg te gaan.
Over Kids in Balans
Heb je een hooggevoelig kind dat last heeft van overprikkeling? Je kunt dan bij ons terecht om de signalen van overprikkeling te herkennen. Samen met je kind leer je hooggevoeligheid beter begrijpen en krijg je door de coach handvatten aangereikt om hiermee om te gaan. Ook kun je je kind opgeven voor een gratis proefles om prikkels beter te leren verwerken en handige technieken te ontwikkelen. Zo leert het kind de superkracht van zijn of haar hooggevoeligheid ontdekken.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!