BLOG


Leren ontspannen met kind en ouder

Als ouder word je vaak enorm geleefd. Je werk neemt veel energie in beslag, maar ook je gezin vraagt om veel aandacht. Er is weinig ruimte voor jezelf, want deze wordt al ingenomen door je partner en kinderen. Je kunt dan sneller gefrustreerd raken, waardoor je je gaat afreageren en schreeuwen, zonder dat je het zo hebt bedoeld. 

ontspannen

Gestreste ouder = gestrest kind

Als je zelf gestrest bent, heeft dit al snel een effect op je kind. Wanneer je te veel op je bord hebt, is het goed om dit te erkennen en tijd voor jezelf te nemen. Zorg goed voor jezelf, pak je rust en zet je telefoon en andere elektrische apparaten zo nu en dan uit. Ook fysieke beweging of een wandeling in de natuur doet vaak veel goeds. Zo zorg je dat je batterij weer vol is en dat je het ouderschap weer op volle kracht aankunt.

Spanningen thuis

De huidige crisis zorgt voor veel angst, stress en onzekerheid. Je kunt je zorgen maken om je werk, de gezondheid van de mensen om je heen en de toekomst. Dit raakt het hele gezin. Het is dan ook van belang om goed om te kunnen gaan met deze stress, zowel ouder als kind. Anders kunnen er nog meer spanningen ontstaan, of zelfs ruzies en confrontaties. Wanneer de spanningen thuis hoog oplopen, bijvoorbeeld bij ruzies, kan het kind snel van slag raken. Dit kan zich uiten in huilbuien, frustraties, of juist terugtrekken.

Gevoelens communiceren

Coachingspraktijk Kids in Balans kan het gezin dan handvatten aanreiken om beter te communiceren over elkaars gevoelens om botsingen en misvattingen te voorkomen. Vaak zijn ouders zo druk met van alles en nog wat, dat er weinig momenten zijn van echt contact met het kind. Je kunt dan nodig een break gebruiken, maar hier is weinig mogelijkheid toe. Ouderschap is immers een full-time baan. Het kan dan goed zijn om ontspanning te zoeken samen met je kind. Zo is er de cursus Just Relax, waarin verschillende ontspanningsoefeningen voor ouder én kind aan bod komen.

Stresstolerantie

Iedereen gaat anders om met spanningen. Sommigen reageren heel sterk op stress, maar kunnen wel goed aanvoelen wanneer hun grenzen zijn bereikt. Terwijl anderen misschien een grotere draagkracht hebben voor stress, maar sneller aan zichzelf voorbijgaan en niet opmerken wanneer het eigenlijk te veel voor ze is.

Omgaan met prikkels

Om te voorkomen dat er grotere problemen ontstaan, is het belangrijk om te weten hoe je reageert op prikkels en hier vervolgens mee omgaat. Coachingspraktijk Kids in Balans helpt je dan op zoek te gaan naar de juiste handelwijze voor ieder gezinslid. Je leert elkaar beter te begrijpen en kunt elkaar zo ook beter helpen en steunen. Je voelt bijvoorbeeld sneller aan wanneer iemand overprikkeld raakt en wanneer je iemand beter met rust kunt laten en ruimte kunt geven. 

Ontspanningstips

Raak jij of je kind overprikkeld? Enkele ontspanningstips zijn bijvoorbeeld een wandeling maken of ademhalingsoefeningen te doen met je kind. Een andere ontspannende activiteit die afleidend werkt, zoals een spel of puzzel doen, samen kleuren of knutselen, kan ook helpen. Fysieke beweging helpt ook om te ontladen, vooral in de buitenlucht. Natuur heeft een ontspannende werking; een luchtje scheppen in het park of op het strand is dan ook een goed idee.

Over Kids in Balans

Wil je meer tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Neem dan gerust contact op met Coachingspraktijk Kids in Balans om kennis te maken met de mogelijkheden. Met veel persoonlijke voor elk gezinslid, begeleid ik je weer naar rustigere en ontspannen huiselijke sferen. Je kunt de balans en de vrede thuis zo makkelijker bewaren. 

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!