BLOG


5 tips om de balansreflexen van je kind te stimuleren

Een lijf in balans is een leven in balans. De motorische ontwikkeling van jonge kinderen is een boeiend proces. Balans is hier een essentieel onderdeel van. Het is niet alleen cruciaal voor fysieke activiteiten, maar legt ook de basis voor coördinatie en zelfvertrouwen. In dit artikel lees je een aantal waardevolle tips om de balansreflexen van je kind te stimuleren en te ondersteunen.

balansreflexen

Bewegingsontwikkeling en balansreflexen

Het doel van bewegingsontwikkeling is om uiteindelijk te komen tot een opgaande positie die tegen de zwaartekracht in gaat; staan en lopen. Pas als een kind zijn balans gevonden heeft en in evenwicht is, kan het zich verder ontwikkelen. Dankzij balans kan je kind andere bewegingen ontwikkelen, zoals rennen, springen, klimmen en fietsen. Dit versterkt de autonomie en geeft zelfvertrouwen om de wereld verder te ontdekken.

1. Speelse activiteiten

Integreer leuke en speelse activiteiten in de dagelijkse routine van je kind. Zo kan de ontwikkeling van balansreflexen worden bevorderd. Laat je kind bijvoorbeeld op één been staan tijdens het tandenpoetsen of maak een loopparcours. Dit kan met objecten op de vloer, zoals kussens en lijnen, maar ook door met krijt een hinkelbaan uit te tekenen op de stoep. Wanneer je je kind hier over heen laat wandelen, springen of hinkelen, kan het zijn evenwicht ontwikkelen.

2. Buitenspelen

Tegenwoordig spelen veel kinderen het liefst met een tablet of achter de computer. Er is in principe niets mis met schermtijd, maar probeer dit zo veel mogelijk af te wisselen met buitenspelen. Het buitenmilieu biedt namelijk natuurlijke kansen om met evenwicht te oefenen. Laat je kind over boomstammen lopen, op stoepranden balanceren of schommelen in de speeltuin. Deze materialen zijn niet alleen leuk voor je kind, maar bevorderen ook nog eens de balansreflexen. Kinderen worden zo uitgedaagd om hun evenwicht te bewaren op een plezierige manier.

3. Stimuleer kruipen, klimmen en klauteren

Een kind begint zijn leven kruipend. Hoewel dit op een gegeven moment verandert in lopen, blijft kruipen goed voor de ontwikkeling. Ook klimmen, klauteren en tijgeren vereisen een nauwkeurige coördinatie en balans. Speeltoestellen in de achtertuin, gymzaal of speeltuin zijn niet alleen plezierig, maar verbeteren ook de motorische vaardigheden.

4. Gymnastiek

Gymnastiekoefeningen kunnen een uitstekende manier zijn om de balans van je kind te verbeteren. De activiteiten helpen niet alleen bij het ontwikkelen van evenwicht, maar bevorderen ook flexibiliteit en lichaamsbewustzijn. Dit kan thuis en op school, maar ook bij een lokale gymvereniging. Dit draagt ook bij aan de sociale vaardigheden van je kind. Coachingpraktijk Kids in Balans geeft Relax Kids groepslessen. Tijdens de lessen wordt met eenvoudige ontspanningsoefeningen zoals spelletjes, dans, yoga en ademhalingstechnieken het bewustzijn van je kind bevordert. Hierdoor leert je kind beter omgaan met stress en behoudt het de juiste balansen.

5. Goede voorbeeld geven

Kinderen leren ontzettend veel door observatie. Door als ouder of verzorger deel te nemen aan activiteiten waarbij het evenwicht wordt geoefend, geef je een positief voorbeeld en stimuleer je je kind om hetzelfde te doen. Daarbij is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin kinderen vrij kunnen bewegen en hun evenwicht kunnen oefenen zonder angst voor letsel. Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor je kind en dat de speelruimte veilig is.

Coachingspraktijk Kids in Balans

Het stimuleren van de balansreflexen van kinderen is een investering in hun algehele motorische ontwikkeling. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het is dus belangrijk om als ouder of verzorger geduld te hebben en inspanningen aan te moedigen. Geef complimenten en focus je op de positieve punten, hoe klein die ook zijn. Door een aantal eenvoudige tips toe te passen, kun je je kind plezier geven en daarnaast bijdragen aan een basis van evenwichtige bewegingen en coördinatie. Blijft je kind moeite houden met balans, fietsen, beweegt het houterig, valt het vaak of rent het niet makkelijk? Coachingspraktijk Kids in Balans biedt hulp. Neem contact op voor meer informatie!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

More information

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

More information

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

More information

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

More information

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

More information

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

More information

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

More information

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

More information

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

More information

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!