BLOG


Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Het is momenteel een onwennige tijd. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Laat staan hooggevoelige kinderen, die elke prikkel opvangen. Zij voelen feilloos aan wanneer er onrust heerst en de mensen om hen heen gespannen zijn. Zelf krijgt je kind ook met veel veranderingen te maken. Hooggevoeligen kunnen hier over het algemeen slecht tegen. Het vergt flink wat aanpassingsvermogen, terwijl hooggevoelige kinderen juist baat hebben bij een vaste structuur. 

Ritme in de war

Voor je kind is deze periode een behoorlijke omslag. De vertrouwde structuur is weg en er valt veel te verwerken. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat er zoveel verandert: waarom ze niet meer op bezoek kunnen bij opa en oma en waarom die leuke vakantie niet door kan gaan. Ineens werd hun dagelijkse ritme in de war geschopt, zaten ze wekenlang thuis en konden ze hun vriendjes niet zien. En nu de scholen weer open zijn, moeten ze wéér omschakelen. Klassen worden soms omgegooid en er zijn allemaal nieuwe regels waar je je aan moet houden. Dat brengt veel onrust teweeg.

Ouderbegeleiding

Als ouder wil je je kind hierin natuurlijk zo goed mogelijk tegemoetkomen. Om onbegrip en frustraties thuis tegen te gaan, kan Coachingspraktijk Kids in Balans je helpen met ouderbegeleiding. Wij geven je meer inzicht in de beleving van je kind en leren je hiermee omgaan. Je kunt je kind dan beter helpen om de indrukken die ze opdoen weer los te laten, doordat ze beter aanvoelen wat voor hen werkt. 

Signalen herkennen

Allereerst leer je de signalen van overprikkeling herkennen en de gevoelens van je kind met hooggevoeligheid beter te begrijpen. Overprikkeling kan leiden tot driftbuien, angsten, hoofdpijn en buikpijn. Door hun intense beleving voelen kinderen vaak de neiging om te ontsnappen en zich af te sluiten van de buitenwereld. Ook voelt je kind zich vaak ‘anders’ en kan hierdoor vervreemd raken van leeftijdgenootjes.

Rust en ritme

Een vaste structuur werkt kalmerend. Het helpt kinderen om zoveel mogelijk ordening in de klas te hebben waarbij een vast dagprogramma wordt gehanteerd. Een rustige sfeer wordt gecreëerd door niet te veel knutselwerken op de muren of door de klas op te hangen en het geluidsniveau op een aanvaardbaar niveau te houden. Ook kun je de manier waarop je informatie aanbiedt wat aanpassen. Voor een hooggevoelig kind is het prettig als de leerkracht een ontspannen houding heeft. 

Andere behoeften

Hooggevoelige kinderen hebben andere behoeften. Daarom zijn dus ook andere opvoedingstechnieken nodig. Een gevoel van acceptatie is belangrijk, net als het bieden van structuur, voorspelbaarheid, rust en begrip. Het kind heeft ruimte en tijd nodig om dingen te verwerken en zich te ontwikkelen. Het geeft dan zelfvertrouwen om taken in zijn of haar eigen tempo te laten doen, en geen druk op te leggen. Een geduldige en rustige houding werkt beter dan te straffen en belonen. 

Gevoelige ouder

Het kan zijn dat je als ouder ook gevoelig bent, waardoor het effect in je kind versterkt wordt. Om zelf dit patroon te doorbreken, is dan lastig. Door middel van ouderbegeleiding kan de kindercoach het gezin helpen om de positieve kanten van hooggevoeligheid te ontdekken en in te zetten. Samen met jou wordt dan gekeken naar mogelijkheden om positieve veranderingen door te voeren en hieraan vast te houden, voor een meer ontspannen sfeer in huis. .

Over Kids in Balans

Wil jij je hooggevoelig kind beter helpen? Coachingspraktijk Kids in Balans staat klaar om gezinnen met hoogevoelige kinderen te ondersteunen. Door ontspanningsoefeningen, spel, gesprekstechnieken, verhalen en visualisaties leren kinderen hun eigen talenten en kwaliteiten in te zetten, waardoor ze in hun kracht komen te staan.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!