BLOG


Heeft jouw hooggevoelige kind een uitlaatklep?

Wanneer je een hooggevoelig kind hebt, kom je er al snel achter dat de wereld niet is ingericht op de behoeften van je kind. Hoewel je je kind het liefst beschermt tegen alle intense prikkels die op je kind afkomen, is dit op de lange termijn niet wenselijk. Beter is om je kind te laten ontdekken hoe hij of zij zichzelf staande houdt in situaties waarbij sprake is van veel prikkels. Het is immers niet altijd mogelijk in elke situatie aan de volumeknop te draaien of de temperatuur aan te passen aan je kind. Voor hooggevoelige kinderen is het daarom fijn om een uitlaatklep te hebben, waarmee ze op hun eigen manier leren omgaan met prikkelverwerking. 

hooggevoelig kind

Een overprikkelende situatie

Een lawaaiige omgeving, hoogoplopende spanningen en emoties en veel veranderingen in korte tijd: het kan een hooggevoelig kind al gauw te veel worden. Al deze indrukken stapelen zich gedurende de dag op. Na een lange dag op school heeft het kind dan een vol hoofd en moet deze energie op een of andere manier kwijt. Het kan daarom baten om op zoek te gaan naar een ontspannende hobby. Stamp het schema van je kind alleen niet gelijk vol met muzieklessen en sporttrainingen, want zo neemt het aantal prikkels alleen maar toe. 

Sport en beweging

In een prikkelrijke klas is er voor een hooggevoelig kind weinig ruimte om even op te laden. Als het erg druk is of het kind een grote inspanning heeft moeten leveren, slokt dit energie op. Om te voorkomen dat het kind halverwege de dag al met een lege batterij zit, kan het helpen om af te spreken dat het kind vaker een korte pauze inlast. Even een ommetje naar het toilet, het kopieerapparaat of om een kop koffie voor de juf of meester te halen, maakt al een groot verschil. Na schooltijd kan een sportieve activiteit helpen om het hoofd leeg te maken, zoals even voetballen, trampolinespringen of wandelen. Ook als het kind moe is en geen zin heeft in sporten, kan beweging juist zorgen voor meer energie. 

Natuur

Wanneer je buiten een wandeling maakt met je kind, zul je zien dat je kind gelijk opbloeit. Natuur heeft namelijk een sterk kalmerend en herstellend effect op hooggevoelige kinderen. Even een bezoekje naar het park, het bos of het strand geeft je kind weer nieuwe energie. Is er weinig natuur in de buurt, geef je kind dan planten of een moestuintje om te onderhouden. 

Creativiteit

Het kan verleidelijk zijn om even een tekenfilm aan te zetten of je kind te laten ontspannen met een iPad, maar dit is geen goed idee als het kind overprikkeld is of overprikkeld dreigt te raken. Vermijd deze beeldschermprikkels dus liever en stimuleer creatieve activiteiten. Hooggevoelige kinderen zijn vaak creatief en kunnen hun hoofd even leegmaken en alle indrukken een plekje geven door te werken met zijn of haar handen. Een creatieve bezigheid zoals tekenen, schilderen, knutselen, kleien, schrijven of toneelspelen helpt het kind om de aandacht te verschuiven en weer terug te keren naar hun veilige basis, weg van de storm in hun hoofd. 

Muziek

Ook zijn hooggevoelige kinderen meestal ontvankelijk voor muziek. Ze ervaren muziek intens en de juiste muziek kan het kind dan ook weer energie en een blij gevoel geven of juist rustig maken. Dansen, zingen of een instrument bespelen is daarom een fijne hobby voor veel hooggevoelige kinderen. Wanneer je kind overprikkeld is, kan te luide of uitbundige muziek juist weer een overweldigend effect hebben. Vraag dus aan je kind wat hij of zij fijne muziek vindt, waar hij of zij een rustig gevoel bij krijgt en zorg voor een aangenaam volume. 

Meer weten?

Ben jij samen met je kind op zoek naar een geschikte uitlaatklep? De groepslessen van Coachingspraktijk Kids in Balans bestaan uit een combinatie van beweging en dans, mindfulnessspelletjes, ontspanningsoefeningen en verhalen. Zo vindt je kind altijd een omgangsvorm die voor hem of haar werkt.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!