BLOG


Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

De pubertijd is een onstuimige tijd. Er komen allerlei veranderingen op je pad die gepaard gaan met onbekende gevoelens. De hormonen gieren door je lichaam en je weet jezelf geen houding te geven. Veel tieners kampen met onzekerheden, maar hooggevoelige tieners ervaren deze gevoelens nog eens intenser. Chill Skills geeft tieners de nodige tools in hun gereedschapskist om hiermee om te gaan.

onzekere tieners

Confrontatie

Als tiener krijg je steeds meer verantwoordelijkheden en word je geconfronteerd met nieuwe ervaringen en gevoelens. Ervaringen en gevoelens waarmee je misschien niet zo goed kunt omgaan. Naast toetsen, huiswerk en lastige beroepskeuzes heb je een actief sociaal leven om te onderhouden en/of een bijbaantje. Veel tieners ervaren hierdoor meer druk. Waar je als kind nog kon ontsnappen aan bepaalde zaken, komt dit nu steeds dichterbij. 

Vatbaar voor negativiteit

Een hooggevoelig kind kan als tiener nog eens vatbaarder zijn voor angst en negatieve emoties. Het gevoel dat je anders bent dan anderen wordt op de middelbare school vaak versterkt. Je hebt te maken met allerlei nieuwe en overweldigende prikkels, die het moeilijk maken om je aan te passen en bij de groep te horen. Sommige tieners voelen een intense behoefte om zich af te zonderen, zeker als ze overprikkeld thuiskomen na een intense schooldag. 

Overprikkeling

Hooggevoelige tieners zijn van nature terughoudend, wat het moeilijk maakt om voor zichzelf en hun eigen behoeften op te komen. Omdat ze hun eigen grenzen nog niet goed kennen, raken ze al snel overprikkeld en uit balans. Je merkt dit bijvoorbeeld aan stemmingswisselingen. Ook kunnen concentratieproblemen de kop opsteken, waardoor ze slechter presteren. Of ze verstoppen zich juist in hun schoolwerk, maar kunnen geen aansluiting vinden op sociaal gebied. Zonder de tools en technieken om hiermee om te gaan, zal deze onzekerheid alleen maar groeien.

Chill Skills

Voor kinderen vanaf tien jaar heeft Coachingspraktijk Kids in Balans daarom groepslessen voor onzekere tieners ontwikkeld om zo te bouwen aan een gezond zelfvertrouwen. Tijdens elke groepsles van Chill Skills wordt aandacht besteed aan een bepaald onderwerp. Denk aan thema’s als positief denken, ontspanning, gezond leven, zelfrespect, in jezelf geloven en geluk. De lessen zijn zo ingericht om tieners een grotere eigenwaarde, meer zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en veerkracht bij te brengen. 

Stressreducerende activiteiten

Tieners zijn hierdoor beter in staat om stress te verminderen, iets waar ze hun hele leven profijt van hebben. Ze leren op deze manier hun eigen grenzen te herkennen en ontwikkelen technieken om hiermee om te gaan. Door verschillende stressreducerende activiteiten ontdekken tieners wat voor hen werkt. Dit kunnen simpele yoga-, stretch- of ademhalingsoefeningen zijn, mindfulnesstechnieken als positief denken en visualiseren, maar ook fysieke of creatieve oefeningen.

Zelfzorg

Hieruit ontstaat een beter slaap-, eet- en leefritme dat de fysieke en mentale gezondheid bevordert. Tieners leren beter voor zichzelf te zorgen, hoe ze met emoties om moeten gaan en wat ze nodig hebben om prikkels beter te verwerken. Ze krijgen het zelfvertrouwen om weer initiatief te nemen, hun potentieel te verbeteren en in hun kracht te staan. Klinkt dit als iets voor jou of je kind? Meld je dan vandaag nog aan voor een proefles!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!