BLOG


Coach hoogsensitief ‘Weer grip op opvoeden’

Marja (43) merkte dat het soms moeilijk was de gevoelens van haar dochter in te schatten. Het ene moment was er niets aan de hand, het andere moment was ze heel prikkelbaar. Toen ze erachter kwam dat hoogsensitiviteit de oorzaak was, kwam ze tot nieuwe inzichten.

coach hoogsensitief

Het was steeds weer raak

‘Het is vrij vaak voorgekomen. We konden in het weekend een gezellige dag gehad hebben, bijvoorbeeld wanneer we even een ijsje hadden gegeten in de stad en dan wat nieuwe kleren hadden gekocht. Toch was het ’s avonds dan weer raak. Dan was ineens niets meer goed. Aan tafel zei ze dan weinig en vervolgens wilde ze het liefste niks doen. Dat was voor ons als ouders natuurlijk niet fijn. Wanneer we vroegen of er iets was, schudde ze haar hoofd. ‘Niks’,  zei ze dan. Maar er was natuurlijk niet niks.’

Handen in het haar

‘We zaten soms echt met de handen in het haar. Wat zouden wij anders kunnen doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zich beter gaat voelen? We hebben daarom gekeken of er iemand was die ons hier bij zou kunnen helpen. Ik moet toegeven dat hulp zoeken in zo’n situatie niet gemakkelijk is. Maar toen we ontdekten dat ze weleens hoogsensitief zou kunnen zijn, begonnen er veel dingen op hun plek te vallen.’

Coach hoogsensitief: ‘De batterij weer opladen’

‘Jolanda van Coachingspraktijk Kids in Balans heeft ons uitgelegd wat hoogsensitiviteit is en hoe dit bij kinderen tot uiting komt. Het bleek dat de batterij soms gewoon op is. We merkten toen dat onze dochter soms even tijd nodig heeft om weer tot zichzelf te komen. Om alle prikkels van de dag te verwerken. Wij gaven haar die tijd eerder veel minder, wat tot problemen kon leiden. We zijn met Jolanda dus gaan kijken hoe wij ervoor zouden kunnen zorgen dat onze dochter meer ruimte krijgt.’

Rustmomentjes creëren

‘Het inzicht dat ze hoogsensitief is, heeft ons doen realiseren dat we er anders mee om moesten gaan. Sindsdien proberen we die rustmomentjes in de dag te creëren. Soms wil ze gewoon even met de tablet op de bank zitten of op haar eigen kamer zijn. Dat is prima. We proberen haar dan even niet te storen. Wil ze later wel weer het contact opzoeken, dan zijn wij er voor haar. Altijd. Op deze manier begon ze zich rustiger te voelen en merkte we dat ze thuis weer opener werd. Weg was de teruggetrokken dochter die we een tijdje aan tafel hadden zitten, terug was onze ‘oude’ dochter: de vrolijke, krachtige meid die we kenden.’

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!