BLOG
Hoe herken je hooggevoeligheid bij je kind?
Tijdens een typische schooldag komen er allerlei prikkels op je kind af. Het ene kind kan dit beter filteren dan de ander. Er zijn kinderen die rumoer in de klas nauwelijks opmerken, terwijl anderen hier erg gevoelig op reageren. Voor een hooggevoelig kind vormt een klaslokaal een soort wilde westen aan prikkels. Wanneer jouw kind vaak vermoeid thuiskomt na zo’n drukke schooldag en zich vooral wil terugtrekken, zou het best eens kunnen zijn dat je kind hooggevoelig is. Maar wat is hooggevoeligheid eigenlijk precies en hoe kun je het herkennen?
Wat is hooggevoeligheid?
Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat hooggevoelig zijn precies inhoudt. Hooggevoeligheid komt vaker voor dan je misschien denkt: bijna 1 op de 5 kinderen is hooggevoelig. Bij deze kinderen is het zenuwstelsel gevoeliger dan gemiddeld. Ze nemen alles om zich heen intenser waar: zintuiglijke indrukken (dus alles wat ze zien, horen, ruiken en voelen), maar ook sferen en emoties. Ze beleven gevoelens intenser dan andere kinderen en denken ook langer over iets na.
Prikkelverwerking
Normaal gesproken hebben kinderen een filter, die belangrijke informatie van minder belangrijke informatie scheidt. De informatie die er niet toe doet wordt dan weggelaten, voordat de verwerkingsfabriek in de hersenen hiermee aan de slag gaat. Maar bij een hooggevoelig kind komen deze prikkels harder binnen en ontbreekt een goed werkende filter om alle prikkels uit elkaar te houden. Je kind heeft langer de tijd nodig om deze informatie te verwerken. En je kind kan ook sneller overprikkeld raken.
Kenmerken
In nieuwe situaties zijn hooggevoelige kinderen vaak behoedzaam en willen ze eerst de kat uit de boom kijken. Ook vinden ze het vaak lastig om voor zichzelf op te komen en hun eigen grenzen aan te geven. Ze kunnen de stemming van anderen zich erg aantrekken en andermans emoties overnemen. Hooggevoelige kinderen kunnen daarnaast snel gefrustreerd raken als iets misgaat. Ze willen dingen graag goed doen en kunnen daarom bang zijn om te falen of om afgewezen te worden. Ook houden ze vaak niet van onverwachte aanrakingen of hebben een hekel aan kleding die ongemakkelijk zit. Labels moeten er bijvoorbeeld altijd uitgeknipt worden en ze willen natte kleding gauw uittrekken.
Positieve kwaliteiten
Hooggevoeligheid gaat ook gepaard met veel mooie kwaliteiten. Een hooggevoelig kind is intuïtief, pikt de stemmingen van anderen makkelijk op en kan zich goed inleven in anderen. Omdat hooggevoelige kinderen opmerkzaam en goede observeerders zijn en geneigd zijn langer na te denken over iets, kunnen ze tot scherpe inzichten komen. Ook hebben ze vaak een goed geheugen en oog voor detail en zijn ze vaak creatief.
Overprikkeling bij je kind
Hooggevoelig zijn betekent daarnaast dat je kind sneller overprikkeld raakt. Als er meer prikkels binnenkomen dan het brein kan verwerken, is er sprake van overprikkeling. Kinderen kunnen bijvoorbeeld uit evenwicht raken door drukke situaties, plotselinge veranderingen, emoties van anderen, en veel indrukken in korte tijd. Ze kunnen daarnaast van slag raken door spannende gebeurtenissen als verjaardagen of sterke prikkels zoals harde geluiden en felle lichten.
Verschillende reacties op overprikkeling
Hoe een kind reageert op al die prikkels, kan verschillen. Het ene kind sluit zich vooral af van de omgeving en trekt zich terug, terwijl de ander heel druk en onrustig wordt, een driftbui krijgt of zich afreageert door te slaan of bijten. Hooggevoelige kinderen hebben meer behoefte aan rust en regelmaat. Een goede structuur en een prikkelvrije omgeving waar je kind zich kan terugtrekken kunnen hierbij helpen. Wil je meer informatie over hooggevoeligheid of weten hoe je je kind hierbij kunt ondersteunen? Jolanda van Coachingspraktijk in Kids in Balans informeert je graag over de mogelijkheden!
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!