BLOG


Hoe herken je hooggevoeligheid bij je kind?

Tijdens een typische schooldag komen er allerlei prikkels op je kind af. Het ene kind kan dit beter filteren dan de ander. Er zijn kinderen die rumoer in de klas nauwelijks opmerken, terwijl anderen hier erg gevoelig op reageren. Voor een hooggevoelig kind vormt een klaslokaal een soort wilde westen aan prikkels. Wanneer jouw kind vaak vermoeid thuiskomt na zo’n drukke schooldag en zich vooral wil terugtrekken, zou het best eens kunnen zijn dat je kind hooggevoelig is. Maar wat is hooggevoeligheid eigenlijk precies en hoe kun je het herkennen?

overprikkeling kind

Wat is hooggevoeligheid?

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat hooggevoelig zijn precies inhoudt. Hooggevoeligheid komt vaker voor dan je misschien denkt: bijna 1 op de 5 kinderen is hooggevoelig. Bij deze kinderen is het zenuwstelsel gevoeliger dan gemiddeld. Ze nemen alles om zich heen intenser waar: zintuiglijke indrukken (dus alles wat ze zien, horen, ruiken en voelen), maar ook sferen en emoties. Ze beleven gevoelens intenser dan andere kinderen en denken ook langer over iets na. 

Prikkelverwerking

Normaal gesproken hebben kinderen een filter, die belangrijke informatie van minder belangrijke informatie scheidt. De informatie die er niet toe doet wordt dan weggelaten, voordat de verwerkingsfabriek in de hersenen hiermee aan de slag gaat. Maar bij een hooggevoelig kind komen deze prikkels harder binnen en ontbreekt een goed werkende filter om alle prikkels uit elkaar te houden. Je kind heeft langer de tijd nodig om deze informatie te verwerken. En je kind kan ook sneller overprikkeld raken. 

Kenmerken

In nieuwe situaties zijn hooggevoelige kinderen vaak behoedzaam en willen ze eerst de kat uit de boom kijken. Ook vinden ze het vaak lastig om voor zichzelf op te komen en hun eigen grenzen aan te geven. Ze kunnen de stemming van anderen zich erg aantrekken en andermans emoties overnemen. Hooggevoelige kinderen kunnen daarnaast snel gefrustreerd raken als iets misgaat. Ze willen dingen graag goed doen en kunnen daarom bang zijn om te falen of om afgewezen te worden. Ook houden ze vaak niet van onverwachte aanrakingen of hebben een hekel aan kleding die ongemakkelijk zit. Labels moeten er bijvoorbeeld altijd uitgeknipt worden en ze willen natte kleding gauw uittrekken

Positieve kwaliteiten

Hooggevoeligheid gaat ook gepaard met veel mooie kwaliteiten. Een hooggevoelig kind is intuïtief, pikt de stemmingen van anderen makkelijk op en kan zich goed inleven in anderen. Omdat hooggevoelige kinderen opmerkzaam en goede observeerders zijn en geneigd zijn langer na te denken over iets, kunnen ze tot scherpe inzichten komen. Ook hebben ze vaak een goed geheugen en oog voor detail en zijn ze vaak creatief. 

Overprikkeling bij je kind

Hooggevoelig zijn betekent daarnaast dat je kind sneller overprikkeld raakt. Als er meer prikkels binnenkomen dan het brein kan verwerken, is er sprake van overprikkeling. Kinderen kunnen bijvoorbeeld uit evenwicht raken door drukke situaties, plotselinge veranderingen, emoties van anderen, en veel indrukken in korte tijd. Ze kunnen daarnaast van slag raken door spannende gebeurtenissen als verjaardagen of sterke prikkels zoals harde geluiden en felle lichten.

Verschillende reacties op overprikkeling

Hoe een kind reageert op al die prikkels, kan verschillen. Het ene kind sluit zich vooral af van de omgeving en trekt zich terug, terwijl de ander heel druk en onrustig wordt, een driftbui krijgt of zich afreageert door te slaan of bijten. Hooggevoelige kinderen hebben meer behoefte aan rust en regelmaat. Een goede structuur en een prikkelvrije omgeving waar je kind zich kan terugtrekken kunnen hierbij helpen. Wil je meer informatie over hooggevoeligheid of weten hoe je je kind hierbij kunt ondersteunen? Jolanda van Coachingspraktijk in Kids in Balans informeert je graag over de mogelijkheden!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!