BLOG


Waarom spel belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Beweging en spel vormen samen de bouwstenen van de motorische ontwikkeling bij jonge kinderen. Door middel van spelletjes kunnen kinderen de wereld om hen heen verkennen en de basis leggen voor essentiële bewegingsvaardigheden. Maar wat maakt spelen zo belangrijk?

spel

Ontwikkeling van de grove motoriek

De grove motoriek is gericht op grote spiergroepen en helpt kinderen om bewegingen zoals kruipen, lopen en springen uit te voeren. Door middel van spel, zoals tikkertje spelen, met een bal bewegen, klimmen op speeltoestellen en de hinkelbaan, kunnen kinderen hun grove motoriek ontwikkelen. Deze activiteiten helpen mee bij het opbouwen van spierkracht. Daarnaast helpen ze ook bij het begrijpen van de ruimte om je kind heen, de omgeving en coördinatie.

Fijne motoriek ontwikkelen met spel

De ontwikkeling en controle van kleine spieren, zoals handen en vingers, valt onder de fijne motoriek. Dit kan eenvoudig worden ontwikkeld door je kind te laten tekenen of knutselen. Ook het bouwen met bouwblokken of het spelen met Lego of Playmobil zijn uitstekende manieren om de fijne motoriek te polijsten. Deze activiteiten leveren een grote bijdrage aan de hand-oogcoördinatie. Daarnaast zijn ze ook handig voor latere vaardigheden, zoals goed en duidelijk leren schrijven en de verbeeldingskracht.

Activiteiten voor evenwicht

Evenwicht is essentieel voor een kind om optimaal te kunnen bewegen en de omgeving te kunnen verkennen. Activiteiten zoals balanceren op één been, hinkelen en spelen op schommels zijn een perfecte manier om het evenwicht en de coördinatie van je kind te ontwikkelen. Op deze manier kunnen kinderen gemakkelijk hun balans vinden en controle houden over hun eigen lichaam.

Sociale skills ontwikkelen

Spel is niet alleen gericht op de fysieke ontwikkeling en motoriek van je kind, maar ook op sociale vaardigheden en samenwerking met andere leeftijdsgenootjes. Door samen met anderen te spelen, leert je kind om spullen te delen, goed te communiceren en zich aan te passen aan anderen. Sociale interactie draagt bij aan de emotionele ontwikkeling van je kind en aan het creëren van begrip, waardoor kinderen de ruimte en beweging in een groepsomgeving leren kennen. De Relax Kids groepslessen kunnen een goede bijdrage leveren aan de sociale skills van je kind. Daarnaast dragen deze lessen bij aan ontspanning, soepelheid, het ontwikkelen van creativiteit en minder kans op negatieve emoties.

Sport en motoriek

Sport kan een goede manier zijn om de motorische en mentale vaardigheden van je kind te ontwikkelen. Kinderen die sporten hebben minder kans op symptomen van depressie. Daarnaast verbetert de botkwaliteit als je je kind dagelijks voldoende laat bewegen en heeft het een positief effect op de insulinegevoeligheid van een kind. Ook draagt het bij aan goede spierontwikkeling. Beweging door middel van dans en rollenspellen moedigt kinderen aan om hun lichaam op verschillende manieren te bewegen, waardoor flexibiliteit en expressiviteit worden ontwikkeld.

Beweging aanmoedigen

Spel en beweging zijn met elkaar verbonden en vormen samen de bouwstenen voor de motorische ontwikkeling voor kinderen. Ook kunnen ze een bijdrage leveren aan het sociale, emotionele en mentale aspect van de algehele ontwikkeling. Door middel van spel en sport kunnen kinderen hun vaardigheden versterken en ontdekken waar ze plezier uithalen. Door beweging aan te moedigen leer je kind om actief te blijven. Zo kan de basis worden gelegd voor een lang en gezond leven. Heb je het gevoel dat je kind moeite heeft met de motoriek? Als gecertificeerd kindercoach kan Coachingspraktijk Kids in Balans helpen! Neem contact op voor een afspraak. De gesprekken kunnen zowel online als telefonisch.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!