BLOG


De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Een hooggevoelig kind loopt tegen allerlei uitdagingen aan op school. Het klaslokaal bevat veel prikkels die voor sensitieve kinderen moeilijk te verwerken zijn. Luidruchtige klasgenootjes, veel informatie in weinig tijd, druk om te presteren en regels: er komt van alles op een kind af. Als hier niet goed mee omgegaan wordt, bestaat het gevaar dat het kind een leerachterstand oploopt. Gelukkig kun je hierbij ondersteunen als docent en ouder. 

hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid herkennen

Bij overprikkeling is er een overload aan informatie of zintuiglijke indrukken, wat het kind niet meer kan verwerken. Er kunnen dan concentratieproblemen ontstaan, waardoor kinderen afgeleid raken. Elk kind gaat anders met deze prikkels om. De een trekt zich terug en begint dagdromend uit het raam te staren. Andere kinderen worden juist druk en willen hun zin doordrijven, of reageren emotioneel, bang en huilerig. 

Creatieve opdrachten

Een hooggevoelig kind heeft vaak een groot inlevingsvermogen, een rijke fantasie en kan zich goed creatief uiten. Hun talenten komen dan ook het beste tot recht in creatieve opdrachten waar ze zelfstandig of met een rustig groepje aan kunnen werken. Ook zijn kinderen gevoelig voor de stemmingen en emoties van anderen. Dat betekent dat ze erg mee kunnen leven met mensen, maar dit ook internaliseren. Ze kunnen daarom erg van streek raken als iemand anders verdrietig is.

Geruststellen en stimuleren

Vaak hebben hooggevoelige kinderen meer geruststelling nodig. Ze zijn bang om fouten te maken, worden snel zenuwachtig en maken zich zorgen dat ze iets niet goed doen. Van groepsopdrachten die veel drukte en rumoer in de klas veroorzaken, onverwachte evenementen of veranderingen kunnen hooggevoelige kinderen dan ook in de stress raken. Ze zijn dan uit hun comfortzone en raken uit balans. Door kinderen regelmatig aan te moedigen en complimenten te geven, stel je ze op hun gemak en stimuleer je hun vermogen om te presteren. Daarnaast kun je het kind een vertrouwd gevoel geven door geduld te tonen, een rustige sfeer te creëren en voor een geordende structuur te zorgen. 

Structuur

Een vaste structuur werkt kalmerend. Het helpt kinderen om zoveel mogelijk ordening in de klas te hebben waarbij een vast dagprogramma wordt gehanteerd. Een rustige sfeer wordt gecreëerd door niet te veel knutselwerken op de muren of door de klas op te hangen en het geluidsniveau op een aanvaardbaar niveau te houden. Ook kun je de manier waarop je informatie aanbiedt wat aanpassen. Voor een hooggevoelig kind is het prettig als de leerkracht een ontspannen houding heeft. 

Nadenken over houding

Een norse blik, harde stem of straf zijn niet goed voor het zelfvertrouwen. Het is fijn als de leerkracht zich bewust is van zijn/haar taalgebruik en gezichtsuitdrukkingen. Ook als het niet op hem/haar is gericht maar op een ander kind, kan een kind denken dat het met hem/haar te maken heeft. Dit kan stress veroorzaken, wat kan leiden tot klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, niet meer naar school willen, et cetera. Voor hooggevoelige kinderen werken korte en duidelijke instructies effectiever dan een lange uitleg. Ze denken vaak in beelden, waardoor grote lappen tekst niet helemaal overkomen. Je kunt verbale communicatie dan bijvoorbeeld afwisselen met beelden, om beter aan te sluiten bij hun beleving.

Maak het leren makkelijker

Soms wordt het toch allemaal wat teveel. Er zijn veel prikkels tegelijk, waardoor het kind de aandacht verliest. Wanneer je dit merkt, kun je het kind even in een prikkelarme omgeving zetten, een rondje laten wandelen of naar buiten laten gaan. Dit geeft het kind de kans om te resetten. Een pauze is namelijk geen rustmoment voor een hooggevoelig kind door de groepsdynamiek. Een rustplekje om even op zichzelf te zijn, even weg uit de situatie, kan helpen door de prikkels kwijt te raken.

Over Kids in Balans

Om kinderen te leren omgaan met hooggevoeligheid, kun je terecht bij een kindercoach. Zo zijn er verschillende workshops die je kind helpen om het optimale uit zichzelf te halen. Kinderen krijgen grip op hun eigen gevoelens en begrijpen zo beter hoe ze beïnvloed worden door prikkels uit hun omgeving. Daarnaast krijg je als ouder meer inzicht en handvatten aangereikt om je kind te kunnen helpen. Ook kunnen we meekijken in de klas, zo kunnen leerkrachten uitleg krijgen over hooggevoeligheid en geven tips en adviezen mee.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

More information

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

More information

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

More information

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

More information

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

More information

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

More information

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

More information

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

More information

Speciaal voor onzekere tieners: Chill Skills!

Ken jij of ben jij een onzekere tiener die hooggevoelig is? Chill Skills helpt je bouwen aan een gezond zelfvertrouwen!

More information

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!