BLOG


Het belang van structuur en rust bij overprikkeling

Een verhuizing, een schoolreisje, een verjaardag of feestdag. Het zijn spannende gebeurtenissen waar je kind intens op kan reageren. Een drukgeplande dag vol afspraken kan het hoofd van je kind op hol doen slaan. Onverwachte gebeurtenissen, veranderingen of verrassingen kan je kind uit balans brengen en overstuur maken. Wanneer het dagritme in de war geschopt wordt, zorgt dit voor veel onrust bij een hooggevoelig kind. Het aanbrengen van structuur en zorgen voor rust is daarom erg belangrijk.

hooggevoeligheid

Benoem zoveel mogelijk

Hooggevoelige kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Dit voorkomt veel onrust en ‘ruis’ in het hoofd van een hooggevoelig kind. Kondig daarom van tevoren aan als er iets gaat gebeuren, om je kind de kans te geven hieraan te wennen en zich hierop in te stellen. Benoem zoveel mogelijk, om onduidelijkheid te voorkomen. Een hooggevoelig kind kan namelijk snel angstig en gestrest worden of zelfs in paniek raken als er iets onverwachts gebeurt.

Vaste routine

Daarnaast kan een vaste dag- en weekplanning orde scheppen en veel onrust wegnemen. Houd daarom zoveel mogelijk een voorspelbare routine aan en haal je kind zo min mogelijk uit de routine, ook als de dag anders loopt dan gepland. Dat betekent op dezelfde tijden opstaan en naar bed gaan en dezelfde volgorde van activiteiten aanhouden, zoals een vaste filmavond of spelletjesmiddag. Een goede balans is hierin belangrijk. Er is voldoende afwisseling nodig zodat je kind de prikkels goed kan verwerken. Wissel leren daarom af met ontspanning, creativiteit, spelen en beweging. Zorg daarnaast dat het kind in een vertrouwde omgeving opgevangen wordt.

Structuur op school

Ook op school kun je afspraken maken om de kans op overprikkeling terug te dringen. Kies bijvoorbeeld voor een school waar veel aandacht is voor structuur en rust, door een vast schema te volgen met klasactiviteiten die op dezelfde tijden gebeuren. Daarnaast is het fijn voor een hooggevoelig kind om een vaste plek in de klas te hebben en in een kleinere klas te zitten. Sommige scholen houden de groepsgrootte bewust klein. Dit zorgt ervoor dat de drukte beperkt blijft en er voldoende aandacht is voor je kind.

Rustmomenten inbouwen

Bouw gedurende de dag ook rustmomenten in, zodat het kind even kan opladen. Laat je kind aangeven wanneer hij behoefte heeft aan een moment voor zichzelf. Dat kan ook op school. Spreek bijvoorbeeld af met de juf of meester dat je kind een plek heeft waar hij zich gedurende de schooldag kan terugtrekken. Neem daarnaast elke dag de tijd om met je kind te praten. Als je merkt dat je kind overprikkeld dreigt te raken, kun je je kind even laten afzonderen, samen een wandeling maken in de natuur of een rustige activiteit doen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!