BLOG
Het belang van structuur en rust bij overprikkeling
Een verhuizing, een schoolreisje, een verjaardag of feestdag. Het zijn spannende gebeurtenissen waar je kind intens op kan reageren. Een drukgeplande dag vol afspraken kan het hoofd van je kind op hol doen slaan. Onverwachte gebeurtenissen, veranderingen of verrassingen kan je kind uit balans brengen en overstuur maken. Wanneer het dagritme in de war geschopt wordt, zorgt dit voor veel onrust bij een hooggevoelig kind. Het aanbrengen van structuur en zorgen voor rust is daarom erg belangrijk.
Benoem zoveel mogelijk
Hooggevoelige kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Dit voorkomt veel onrust en ‘ruis’ in het hoofd van een hooggevoelig kind. Kondig daarom van tevoren aan als er iets gaat gebeuren, om je kind de kans te geven hieraan te wennen en zich hierop in te stellen. Benoem zoveel mogelijk, om onduidelijkheid te voorkomen. Een hooggevoelig kind kan namelijk snel angstig en gestrest worden of zelfs in paniek raken als er iets onverwachts gebeurt.
Vaste routine
Daarnaast kan een vaste dag- en weekplanning orde scheppen en veel onrust wegnemen. Houd daarom zoveel mogelijk een voorspelbare routine aan en haal je kind zo min mogelijk uit de routine, ook als de dag anders loopt dan gepland. Dat betekent op dezelfde tijden opstaan en naar bed gaan en dezelfde volgorde van activiteiten aanhouden, zoals een vaste filmavond of spelletjesmiddag. Een goede balans is hierin belangrijk. Er is voldoende afwisseling nodig zodat je kind de prikkels goed kan verwerken. Wissel leren daarom af met ontspanning, creativiteit, spelen en beweging. Zorg daarnaast dat het kind in een vertrouwde omgeving opgevangen wordt.
Structuur op school
Ook op school kun je afspraken maken om de kans op overprikkeling terug te dringen. Kies bijvoorbeeld voor een school waar veel aandacht is voor structuur en rust, door een vast schema te volgen met klasactiviteiten die op dezelfde tijden gebeuren. Daarnaast is het fijn voor een hooggevoelig kind om een vaste plek in de klas te hebben en in een kleinere klas te zitten. Sommige scholen houden de groepsgrootte bewust klein. Dit zorgt ervoor dat de drukte beperkt blijft en er voldoende aandacht is voor je kind.
Rustmomenten inbouwen
Bouw gedurende de dag ook rustmomenten in, zodat het kind even kan opladen. Laat je kind aangeven wanneer hij behoefte heeft aan een moment voor zichzelf. Dat kan ook op school. Spreek bijvoorbeeld af met de juf of meester dat je kind een plek heeft waar hij zich gedurende de schooldag kan terugtrekken. Neem daarnaast elke dag de tijd om met je kind te praten. Als je merkt dat je kind overprikkeld dreigt te raken, kun je je kind even laten afzonderen, samen een wandeling maken in de natuur of een rustige activiteit doen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!