BLOG
Het verband tussen geboorte en hooggevoeligheid
‘Het verband tussen geboorte en hooggevoeligheid treft me, na al die jaren, nog steeds,’ vertelt Jolanda. ‘Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik door mijn specialisme voornamelijk hooggevoelige kinderen behandel. Maar ik ben er stellig van overtuigd dat de geboorte op ieder kind van grote invloed is. Je eerste ademtocht op deze wereld en de maandenlange reis naar dat punt zijn existentiële factoren. Maar net als een droom die meteen na het wakker worden vervliegt, is iedereen die allereerste ervaringen allang vergeten’. Coaching met het programma Geboorte in Kaart haalt zoveel mogelijk van deze informatie naar boven en geeft het een plaats.
Geboorte en hooggevoeligheid – en zwangerschap
Tijdens de zwangerschap zijn moeder en kind met elkaar vergroeid. Het kind heeft nog geen individualiteit en kent nog geen eigen gevoelens en emoties. Je kind voelt eenvoudigweg hetzelfde wat jij als moeder voelt. Dat is geen probleem als je je goed voelt en je zwangerschap positief ervaart, maar in deze jachtige tijden ligt er meestal een enorme druk op een aanstaande moeder. Je moet in hetzelfde tempo doorwerken en van alles regelen. Je kan nooit eens rustig gaan liggen als je daar behoefte aan hebt. Misschien maak je je zorgen of je alles wel aankan. Dit alles werkt door op je ongeboren kind. Door deze onrust wordt je kind nog in de baarmoeder al hyperalert.
Situaties tijdens zwangerschap
Daarnaast kunnen er allerlei zaken spelen die impact hebben op het ongeboren kind. Denk aan extreme misselijkheid, spanningen in de relatie, moeilijke situaties op het werk of een stressvolle verhuizing. Omdat het kind alles ervaart wat de moeder ervaart, hebben dit soort zaken ook invloed op het kindje in de buik. Hooggevoeligheid is aangeboren. Het zou goed kunnen dat dat ontstaat doordat er al in de buik allerlei prikkels op het kind afkomen.
Het geboorteproces
Ook de geboorte is een gebeurtenis van grote impact. Een kind baren is niet niets. Je moet alle controle overgeven aan de natuur. Weinig vrouwen ervaren dit als een makkelijk proces. Voor het kind zal het niet anders zijn. Vroeger stierven veel vrouwen en kinderen in het kraambed. Door onze geavanceerde zorg komt dat in Nederland nauwelijks meer voor. Maar soms moet er fors worden ingegrepen door de bevalling in te leiden, een keizersnede, een tangverlossing of een verblijf in de couveuse. Dit alles vergroot het geboortetrauma voor je kind.
Gevolgen hooggevoeligheid
Wanneer een kind hooggevoelig blijkt te zijn, heeft dat vaak te maken met de zwangerschap en geboorte. Alle situaties die het (ongeboren) kind heeft meegemaakt, zorgen ervoor dat hij of zij intenser voelt en informatie nauwkeuriger verwerkt. Dat is ook functioneel als je naar de evolutie kijkt. Door een snelle afstemming op gevaar, is iemand beter in staat te overleven en zichzelf en anderen te beschermen. Hoewel dit van oudsher een heel handig mechaniek is, heeft de moderne mens deze hooggevoelige afstemming niet altijd nodig.
Geboorte en hooggevoeligheid in kaart brengen
Zowel moeder als kind moeten een moeilijke zwangerschap en bevalling verwerken. Als gecertificeerd coach van Kids in Balans in Amersfoort, helpt Jolanda ouders hun hooggevoelige kind beter te begrijpen en te begeleiden. In het programma Geboorte in Kaart wordt er gekeken naar het effect van geboorte en zwangerschap op je kind. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gekeken naar hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!