BLOG


Het verband tussen geboorte en hooggevoeligheid

‘Het verband tussen geboorte en hooggevoeligheid treft me, na al die jaren, nog steeds,’ vertelt Jolanda. ‘Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik door mijn specialisme voornamelijk hooggevoelige kinderen behandel. Maar ik ben er stellig van overtuigd dat de geboorte op ieder kind van grote invloed is. Je eerste ademtocht op deze wereld en de maandenlange reis naar dat punt zijn existentiële factoren. Maar net als een droom die meteen na het wakker worden vervliegt, is iedereen die allereerste ervaringen allang vergeten’. Coaching met het programma Geboorte in Kaart haalt zoveel mogelijk van deze informatie naar boven en geeft het een plaats.

geboorte en hooggevoeligheid

Geboorte en hooggevoeligheid – en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn moeder en kind met elkaar vergroeid. Het kind heeft nog geen individualiteit en kent nog geen eigen gevoelens en emoties. Je kind voelt eenvoudigweg hetzelfde wat jij als moeder voelt. Dat is geen probleem als je je goed voelt en je zwangerschap positief ervaart, maar in deze jachtige tijden ligt er meestal een enorme druk op een aanstaande moeder. Je moet in hetzelfde tempo doorwerken en van alles regelen. Je kan nooit eens rustig gaan liggen als je daar behoefte aan hebt. Misschien maak je je zorgen of je alles wel aankan. Dit alles werkt door op je ongeboren kind. Door deze onrust wordt je kind nog in de baarmoeder al hyperalert.

Situaties tijdens zwangerschap

Daarnaast kunnen er allerlei zaken spelen die impact hebben op het ongeboren kind. Denk aan extreme misselijkheid, spanningen in de relatie, moeilijke situaties op het werk of een stressvolle verhuizing. Omdat het kind alles ervaart wat de moeder ervaart, hebben dit soort zaken ook invloed op het kindje in de buik. Hooggevoeligheid is aangeboren. Het zou goed kunnen dat dat ontstaat doordat er al in de buik allerlei prikkels op het kind afkomen.

Het geboorteproces

Ook de geboorte is een gebeurtenis van grote impact. Een kind baren is niet niets. Je moet alle controle overgeven aan de natuur. Weinig vrouwen ervaren dit als een makkelijk proces. Voor het kind zal het niet anders zijn. Vroeger stierven veel vrouwen en kinderen in het kraambed. Door onze geavanceerde zorg komt dat in Nederland nauwelijks meer voor. Maar soms moet er fors worden ingegrepen door de bevalling in te leiden, een keizersnede, een tangverlossing of een verblijf in de couveuse. Dit alles vergroot het geboortetrauma voor je kind.

Gevolgen hooggevoeligheid

Wanneer een kind hooggevoelig blijkt te zijn, heeft dat vaak te maken met de zwangerschap en geboorte. Alle situaties die het (ongeboren) kind heeft meegemaakt, zorgen ervoor dat hij of zij intenser voelt en informatie nauwkeuriger verwerkt. Dat is ook functioneel als je naar de evolutie kijkt. Door een snelle afstemming op gevaar, is iemand beter in staat te overleven en zichzelf en anderen te beschermen. Hoewel dit van oudsher een heel handig mechaniek is, heeft de moderne mens deze hooggevoelige afstemming niet altijd nodig.

Geboorte en hooggevoeligheid in kaart brengen

Zowel moeder als kind moeten een moeilijke zwangerschap en bevalling verwerken. Als gecertificeerd coach van Kids in Balans in Amersfoort, helpt Jolanda ouders hun hooggevoelige kind beter te begrijpen en te begeleiden. In het programma Geboorte in Kaart wordt er gekeken naar het effect van geboorte en zwangerschap op je kind. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gekeken naar hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!