BLOG


De bewegingsontwikkeling van kinderen  

Tijdens de bewegingsontwikkeling van baby’s zijn er drie belangrijke ontwikkelingen: de Moro Reflex, de Tonische Labyrant Reflex en de Hoofd Rechtings Reflex. In dit artikel legt Jolanda van Coachingspraktijk Kids in Balans je alles uit over deze reflexen en hoe ze de vroege motorische ontwikkeling beïnvloeden.

bewegingsontwikkeling

De Moro Reflex

Jolanda: ‘De Moro Reflex is een primaire reflex die vernoemd is naar een kinderarts, Ernst Moro. Het heeft de functie van een schrikreflex. Dit reflex zorgt ervoor dat je sympathische zenuwstelsel in gang wordt gezet. Je lichaam maakt stresshormonen aan en je maakt je klaar voor een actie, zoals vechten, vluchten of bevriezen. Met een actieve Moro sta je in de vecht- of vluchtstand. Je bent voortdurend gespitst op gevaar, je zintuigen staan op scherp (hypergevoelig en alert) en vaak is er sprake van intense emoties. De actieve Moro is vaak zichtbaar bij kinderen die een heftige bevalling hebben doorgemaakt, of bij kindjes die een tijdje niet bij de moeder of vader zijn geweest na de bevalling. Dit zijn kinderen die in een couveuse hebben gelegen of waarbij de moeder een operatie moest ondergaan.’

Instinctieve reactie

‘Wanneer een baby zich plotseling onveilig voelt, geeft het een instinctieve reactie op plotselinge bewegingen of harde geluiden. Je kunt dit herkennen doordat de armpjes en beentjes spreiden en de handjes openen. Daarna worden ze snel weer naar het lichaampje teruggetrokken. Deze bewegingsontwikkeling helpt baby’s om zichzelf te beschermen en maakt deel uit van hun vroege overlevingsinstincten. Na een aantal maanden verandert de schrikreactie. Ze schrikken dan niet meer met het hele lijf, maar alleen met het hoofdje.’

De Tonische Labyrant Reflex

Jolanda vervolgt haar verhaal: ‘De Tonische Labyrint Reflex (TLR) is een reflex dat te maken heeft met de houdingscontrole van een baby in relatie tot de zwaartekracht. Als je je baby een bepaalde beweging laat uitvoeren, kan je baby zijn houding aanpassen aan de verschillende posities. Zo kan het hoofdje recht op de nek blijven staan, zodat de ogen horizontaal blijven. Hierdoor kan het evenwicht en de coördinatie worden ontwikkelt. Wanneer dit reflex niet goed ontwikkeld is, krijgt je kind sneller last van wagenziekte, zeeziekte of hoogtevrees.’

De Hoofd Rechtings Reflex

‘De Hoofd Rechtings Reflex (HRR) is een reflex waarbij baby’s hun hoofd automatisch in lijn houden met hun lichaam. Het zorgt ervoor dat als het lijf beweegt je hoofd redelijk recht op je nek blijft staan. Dit reflex speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van stabiliteit en is een voorloper van latere bewegingsvaardigheden. Met speelgoed en geluiden kun je de aandacht van je baby trekken en zo de bewegingsontwikkeling van het hoofd stimuleren.’

Bewegingsontwikkeling blijft achter

Als de balansreflexen niet goed zijn ontwikkeld, kun je daar op latere leeftijd last van krijgen. Je kunt dan te maken krijgen met:

Reflexen oefenen en ontwikkelen

Jolanda wil benadrukken dat het belangrijk is om als ouder of verzorger de reflexen van je baby te observeren en begrijpen. Jolanda: ‘Ze geven inzicht in de bewegingsontwikkeling. Wanneer er wel problemen zijn met de reflexen, is het belangrijk om oefeningen te doen die gefocust zijn op het versterken van de nekspieren.’ Dit kan door middel van:

Beweging is de basis van groei

Jolanda: ‘Bewegingsreflexen spelen een essentiële rol bij het opbouwen van motorische vaardigheden. Met aandacht, liefde, maar ook door beweging kunnen deze reflexen ontwikkeld worden. Beweging is de basis voor groei. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over bewegingsontwikkeling van je kind?  Coachingspraktijk Kids in Balans wil je graag helpen! Neem contact op. Samen kunnen we de reflexen ontwikkelen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!