BLOG


Hoe ga je om met een (faal)angstig kind?

Voor hooggevoelige kinderen gaat een nieuwe situatie al gauw gepaard met angst. Dat komt omdat ze gevoeliger zijn voor prikkels en spanningen intenser ervaren. Hooggevoeligheid valt daarom ook vaak samen met faalangst. Een hooggevoelig kind voelt haarscherp aan wat anderen van hem verwachten en kan hierdoor ook een hogere druk ervaren. Het kind is dan bang om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen, wat veel spanning oplevert. 

faalangst

Soorten faalangst

Faalangst heeft vaak te maken met een laag zelfvertrouwen. Het kind is dan onzeker, onderschat zijn eigen kunnen en heeft een negatief gedachtepatroon. Hij zegt bijvoorbeeld bij voorbaat al dat hij iets niet kan. Dat kan te maken hebben met cognitieve faalangst, zoals een toets of opdracht op school. Ook kan een kind last hebben van motorische faalangst, waarbij de angst tijdens gym tot uiting komt. Daarnaast komt sociale faalangst voor. Het kind wordt bijvoorbeeld angstig als de juf of meester een vraag stelt in de klas. Dit kan de schoolprestaties in de weg zitten. Omdat het kind bang is om dom gevonden te worden, durft hij vaak ook niet om hulp te vragen. 

Herkenbare signalen

Er is een aantal signalen dat je kind last heeft van faalangst. Het kan zich op twee manieren uiten: actieve faalangst en passieve faalangst. Actieve faalangst herken je als volgt: 

Ook kan er juist sprake zijn van passieve faalangst. Dit merk je aan het volgende: 

Ondersteunen als ouder

Een kind met faalangst heeft extra aansporing en geruststelling nodig. Het is dus goed om hier als ouder bewust van te zijn. Als ouder kun je een aantal dingen doen om je kind met faalangst te helpen: 

Coaching bij faalangst

Wanneer (faal)angst je kind in de weg zit, kan coaching je kind helpen om weer plezier te krijgen in leren. Het kind bouwt dan weer eigenwaarde op door positieve affirmaties uit te spreken naar zichzelf, positieve uitkomsten te visualiseren en te leren omgaan met negatieve gedachten. Daarnaast leert het kind anders kijken naar het maken van fouten en de verwachtingen van anderen. Bij Coachingspraktijk Kids in Balans kun je terecht voor verschillende groepslessen en workshops die hierop aansluiten. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!