BLOG
De functie van een rustige kinderkamer en tips hoe je hiervoor zorgt
De kamer van een kind is een belangrijke plek. Het kind moet er tot rust kunnen komen, zich veilig voelen, lekker kunnen spelen en zijn fantasie de vrije loop laten. Zeker bij hooggevoelige kinderen is een kinderkamer waar het kind zich veilig en vertrouwd voelt van belang. Het is de plek waar het kind zich terug kan trekken na een lange schooldag en weer kan opladen. Kindercoach Jolanda vertelt waarom een rustige kinderkamer zo belangrijk is en waarmee je rekening dient te houden in de inrichting.
Belang van rustige kinderkamer
De kamer van je kind is een plek waar je kind veel tijd doorbrengt. Na een drukke dag is het fijn als je kind een plekje heeft waar hij kan ‘ont-prikkelen’ en weer tot zichzelf kan komen. Daarom is een kamer die rustig en prikkelarm is zeker aan te raden. Zo kan je kind weer ontspannen aan het eind van de dag. Bovendien draagt een kamer die rust uitstraalt bij aan een goede slaap. Omdat het veel energie kost om de dagelijkse prikkels te verwerken, is rust extra belangrijk voor een hooggevoelig kind.
Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoelige kinderen hebben een minder goed werkend ‘filter’ voor prikkels. De prikkels kunnen daardoor harder binnenkomen. Prikkels zijn bijvoorbeeld harde geluiden, een drukke omgeving of onverwachte gebeurtenissen. Hooggevoelige kinderen zien de kleinste details en hen vallen bepaalde geluiden of geuren veel sneller op. Ze krijgen gedurende de dag een hoop indrukken. Sommige kinderen zijn daardoor aanwezig en drukker. Het kan er ook voor zorgen dat ze ‘s avonds vermoeid kunnen zijn of de neiging hebben zichzelf terug te trekken.
Prikkelarme omgeving
Aangezien hooggevoelige kinderen sterk reageren op zintuiglijke prikkels, kun je een aantal dingen doen om een prettige sfeer te creëren voor je kind. Kies allereerst voor een ruimte met weinig lawaai en vermijd storende geluiden zoals tikkende klokken. Zorg ook dat de kamer niet te felbelicht is. Het is het beste om voor zachte verlichting te gaan, te zorgen voor voldoende daglicht overdag en goede verduisterende gordijnen voor ’s nachts. Let verder op dat de temperatuur niet te warm of koud is en en zorg voor een neutrale geur door geen sterk geurende wasmiddelen te gebruiken. Als je kind het prettig vindt, kun je ook een geurstokje gebruiken met een kalmerende geur als lavendel.
Overzichtelijk en opgeruimd
Daarnaast is het verstandig om de inrichting van de kamer rustig te houden. Dat betekent niet te veel poespas: houd de indeling overzichtelijk, zonder al te veel decoratie en spullen in het zicht. Je kunt voorkomen dat de kamer rommelig oogt door veel opbergruimte te creëren. Ga voor kasten met een deur in plaats van open kasten of wandplanken. Op die manier hebben spulletjes een vaste plek en ligt het niet verspreid door de kamer op de grond, waar het kind onrustig van kan worden. Hang ook niet te veel aan de muren en vermijd drukke prints en felle kleuren. Qua kleurenpalet kun je denken aan koele tinten als groen en blauw, zachte pastelkleuren en neutrale crèmetinten.
Natuurlijke materialen en zachte stoffen
Meubels en accessoires van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en rotan hebben ook een kalmerende uitstraling. Je kunt de kamer verder aankleden met zachte stoffen die een kalmerende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan zachte dekens, kussens of kleden van zacht linnen of katoen. Let wel op dat je geen wol kiest of andere grove, kriebelende of prikkende stoffen.
Harmonie en eenheid
Naast bovenstaande elementen is ook het totaalplaatje erg belangrijk. Zo kan het zijn dat de harmonie en eenheid ontbreekt en er toch een onrustige uitstraling ontstaat. Dat kan komen door bijvoorbeeld te veel verschillende kleuren of materialen bij elkaar. Voor een hooggevoelig kind kost het dan te veel energie om de kamer in zich op te nemen. Om erachter te komen of de kamer niet te druk is, kun je aan je kind vragen welke prikkels hij waarneemt. Wat hoor je, zie je, voel je en ruik je allemaal?
Betrek je kind
Verder kun je vragen welke dingen een kalmerende werking hebben op je kind. Heeft je kind bijvoorbeeld behoefte aan een leeshoekje, een hangmat of (bed-)tent om zich in terug te trekken? Houdt je kind van troostende knuffels, bloemen of planten, of zijn er foto’s waar hij of zij graag naar kijkt? Vindt je kind het fijn als het helemaal stil is of luistert hij of zij liever naar rustgevende muziek? Door je kind te betrekken en vragen te stellen, kun je een omgeving creëren waarin hij of zij zich prettig voelt.
Begeleiding bij hooggevoeligheid
Wil je meer begeleiding bij het ondersteunen van je hooggevoelige kind of het inrichten van een rustige kinderkamer? Bij Coachingspraktijk Kids in Balans kun je terecht voor handvatten, praktische adviezen en informatie over hooggevoeligheid. Kindercoach Jolanda is gespecialiseerd in hooggevoelige kinderen en helpt gezinnen graag om rust en harmonie te vinden. In samenwerking met een interieurstyliste, -adviseur en -ontwerper van Studio Woongeluk kan zij al je vragen rondom een prikkelarme kinderkamer beantwoorden.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!
Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!