BLOG


De functie van een rustige kinderkamer en tips hoe je hiervoor zorgt

De kamer van een kind is een belangrijke plek. Het kind moet er tot rust kunnen komen, zich veilig voelen, lekker kunnen spelen en zijn fantasie de vrije loop laten. Zeker bij hooggevoelige kinderen is een kinderkamer waar het kind zich veilig en vertrouwd voelt van belang. Het is de plek waar het kind zich terug kan trekken na een lange schooldag en weer kan opladen. Kindercoach Jolanda vertelt waarom een rustige kinderkamer zo belangrijk is en waarmee je rekening dient te houden in de inrichting.

Belang van rustige kinderkamer

De kamer van je kind is een plek waar je kind veel tijd doorbrengt. Na een drukke dag is het fijn als je kind een plekje heeft waar hij kan ‘ont-prikkelen’ en weer tot zichzelf kan komen. Daarom is een kamer die rustig en prikkelarm is zeker aan te raden. Zo kan je kind weer ontspannen aan het eind van de dag. Bovendien draagt een kamer die rust uitstraalt bij aan een goede slaap. Omdat het veel energie kost om de dagelijkse prikkels te verwerken, is rust extra belangrijk voor een hooggevoelig kind.

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoelige kinderen hebben een minder goed werkend ‘filter’ voor prikkels. De prikkels kunnen daardoor harder binnenkomen. Prikkels zijn bijvoorbeeld harde geluiden, een drukke omgeving of onverwachte gebeurtenissen. Hooggevoelige kinderen zien de kleinste details en hen vallen bepaalde geluiden of geuren veel sneller op. Ze krijgen gedurende de dag een hoop indrukken. Sommige kinderen zijn daardoor aanwezig en drukker. Het kan er ook voor zorgen dat ze ‘s avonds vermoeid kunnen zijn of de neiging hebben zichzelf terug te trekken.

Prikkelarme omgeving

Aangezien hooggevoelige kinderen sterk reageren op zintuiglijke prikkels, kun je een aantal dingen doen om een prettige sfeer te creëren voor je kind. Kies allereerst voor een ruimte met weinig lawaai en vermijd storende geluiden zoals tikkende klokken. Zorg ook dat de kamer niet te felbelicht is. Het is het beste om voor zachte verlichting te gaan, te zorgen voor voldoende daglicht overdag en goede verduisterende gordijnen voor ’s nachts. Let verder op dat de temperatuur niet te warm of koud is en en zorg voor een neutrale geur door geen sterk geurende wasmiddelen te gebruiken. Als je kind het prettig vindt, kun je ook een geurstokje gebruiken met een kalmerende geur als lavendel.

Overzichtelijk en opgeruimd

Daarnaast is het verstandig om de inrichting van de kamer rustig te houden. Dat betekent niet te veel poespas: houd de indeling overzichtelijk, zonder al te veel decoratie en spullen in het zicht. Je kunt voorkomen dat de kamer rommelig oogt door veel opbergruimte te creëren. Ga voor kasten met een deur in plaats van open kasten of wandplanken. Op die manier hebben spulletjes een vaste plek en ligt het niet verspreid door de kamer op de grond, waar het kind onrustig van kan worden. Hang ook niet te veel aan de muren en vermijd drukke prints en felle kleuren. Qua kleurenpalet kun je denken aan koele tinten als groen en blauw, zachte pastelkleuren en neutrale crèmetinten.

Natuurlijke materialen en zachte stoffen

Meubels en accessoires van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en rotan hebben ook een kalmerende uitstraling. Je kunt de kamer verder aankleden met zachte stoffen die een kalmerende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan zachte dekens, kussens of kleden van zacht linnen of katoen. Let wel op dat je geen wol kiest of andere grove, kriebelende of prikkende stoffen.

Harmonie en eenheid

Naast bovenstaande elementen is ook het totaalplaatje erg belangrijk. Zo kan het zijn dat de harmonie en eenheid ontbreekt en er toch een onrustige uitstraling ontstaat. Dat kan komen door bijvoorbeeld te veel verschillende kleuren of materialen bij elkaar. Voor een hooggevoelig kind kost het dan te veel energie om de kamer in zich op te nemen. Om erachter te komen of de kamer niet te druk is, kun je aan je kind vragen welke prikkels hij waarneemt. Wat hoor je, zie je, voel je en ruik je allemaal?

Betrek je kind

Verder kun je vragen welke dingen een kalmerende werking hebben op je kind. Heeft je kind bijvoorbeeld behoefte aan een leeshoekje, een hangmat of (bed-)tent om zich in terug te trekken? Houdt je kind van troostende knuffels, bloemen of planten, of zijn er foto’s waar hij of zij graag naar kijkt? Vindt je kind het fijn als het helemaal stil is of luistert hij of zij liever naar rustgevende muziek? Door je kind te betrekken en vragen te stellen, kun je een omgeving creëren waarin hij of zij zich prettig voelt.

Begeleiding bij hooggevoeligheid

Wil je meer begeleiding bij het ondersteunen van je hooggevoelige kind of het inrichten van een rustige kinderkamer? Bij Coachingspraktijk Kids in Balans kun je terecht voor handvatten, praktische adviezen en informatie over hooggevoeligheid. Kindercoach Jolanda is gespecialiseerd in hooggevoelige kinderen en helpt gezinnen graag om rust en harmonie te vinden. In samenwerking met een interieurstyliste, -adviseur en -ontwerper van Studio Woongeluk kan zij al je vragen rondom een prikkelarme kinderkamer beantwoorden.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hooggevoelig kind? De kindercoach helpt!

Hooggevoeligheid wordt soms niet erkend of herkend.

Lees verder

Hét hooggevoelige kind bestaat niet

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Hoe ga je om met de woedeaanvallen van je kind?

Hoewel hooggevoelige kinderen eigenschappen delen, kunnen ze ook erg verschillend zijn.

Lees verder

Overprikkeld in de klas? Geef kinderen ontspanningsles!

Wist jij dat tot wel 50% van de hooggevoelige kinderen problemen ervaart op school? Ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Lees verder

De kindercoach in de klas: omgaan met hooggevoeligheid

Hoe kunnen kinderen om leren gaan met hun hooggevoeligheid? De kindercoach helpt!

Lees verder

Hoe help je je hooggevoelige kind als ouder?

Deze onwennige tijd is voor hooggevoelige kinderen best wel lastig. Hoe ga je hiermee om als
ouders zijnde?

Lees verder

Leren ontspannen met kind en ouder

Wil je tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Ontdek ze in onze nieuwste blog!

Lees verder

Is jouw kind een prikkelzoeker? Relax Kids helpt!

Een hooggevoelig kind kan een prikkelmijder of prikkelzoeker zijn. Weet jij het verschil? Je ontdekt het met Relax Kids!

Lees verder

Slapeloze nachten? Zo help je hooggevoelige kinderen beter slapen

Heeft jouw hooggevoelige kind problemen met slapen? Met Relax Kids leert je kind beter ontspannen en slapen.

Lees verder

Ervaringen

We zijn erg blij met de ondersteuning van Jolanda. Ze heeft ons geholpen onze zoon, zijn gedrag en onze reactie hierop beter te begrijpen. Tijdens het traject geeft Jolanda uitgebreide terugkoppeling en veel handige tips en handvaten, voor zowel ouders als kind.
Onze zoon vond de sessies met Jolanda elke keer weer een feest! Hij heeft veel inzicht in zichzelf gekregen en meer controle over zijn gedrag, hierdoor heeft hij meer rust en zelfvertrouwen gekregen.

- Ellen / moeder van 7-jarige zoon

Wat mooi en bijzonder om Geboorte in Kaart voor onze zoon Lucas te doen bij Jolanda. Wat heeft ze goed geluisterd en wat kan ze het goed terug geven. Met veel respect en vol begrip gaat ze met verschillende situaties om. Niks is vreemd. Alles kan gezegd worden. Dat maakte het heel vertrouwd. Het traject was zo verhelderend. Direct na het eerste gesprek had ik veel inzichten en dingen om over na te denken. Ik begreep Lucas nog veel beter door stil te staan wat hij heeft meegemaakt, hoe hij dat mogelijk ervaren heeft, welke effecten dit heeft voor vandaag de dag en waar hij behoefte aan heeft. Het geboorteverslag is echt een cadeau. Zowel voor onszelf als voor Lucas.

- Linda / moeder van Lucas (6 jaar)

Ik heb Geboorte in Kaart gedaan, omdat ik veel vragen had over de geboorte van mijn zoon i.v.m. gecompliceerde zwangerschap/bevalling. Door deze sessies te doen met Jolanda heb ik veel antwoorden mogen krijgen. Ik ben zo blij met Jolanda, want zij gaf mij veel ruimte en tijd om hierover te praten. Ook krijgt mijn zoon relaxlessen en hij is zo een ander kind.

- Irene / moeder van 4-jarige zoon

Tijd voor verandering? Kom voor een gratis intake!

Binnen het gezin kan er sprake zijn van onbegrip, spanningen en frustraties. Je wil het liefst dat het nú verandert. Ik kan je helpen!